2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Négyszáz állami vezető juttatásai lesznek nyilvánosak

Kedden délután négyszáz állami vezető juttatásait hozza nyilvánosságra internetes oldalán a Miniszterelnöki Hivatal - jelentette be a kormányszóvivő a keddi tájékoztatón. Budai Bernadett elmondta, azoknak az állami vezetőknek a juttatásait teszik közzé -
2008. május 13. kedd 17:47 - Hírextra
Tájékoztatása szerint ebbe a körbe tartozik a helyettes-, a címzetes-, a közigazgatási-, a politikai államtitkári, a szakállamtitkári és a miniszteri tisztség, valamint a kormányfő juttatásai.

Hangsúlyozta, az állami vezetők javadalmazásának átláthatóságáról szóló törvény elfogadásával a hét pontos közigazgatási csomagból négy elem megvalósult.

A kormányszóvivő szerint az adatokból kiderül többek közt az, hogy Orbán Viktor miniszterelnöki jövedelme négy év alatt hetven százalékkal nőtt, míg Gyurcsány Ferenc kormányfői illetménye ugyanennyi idő alatt mindössze húsz százalékkal emelkedett. Közölte, a miniszterelnök 2004-es hivatalba lépése óta minden hónapban jótékony célra fordítja a kormányfői fizetését.

Megjegyezte azt is, hogy Orbán Viktornak volt a legtöbb szolgálati autója a kormányfői garázsban és a rendszerváltás utáni miniszterelnökök közül ő volt az első, akinek a személyes használatra is tartottak fent kocsikat.

Budai Bernadett emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök és a tárcavezetők fizetésének növekedését még a Fidesz kormány által elfogadott, a köztisztviselői bérek 2001-2003-as kétlépcsős hetven százalékos emelése kényszerítette ki. Ez egy eltorzított bérezési rendszert hozott, az államtitkárok bére ugyanis nagy mértékben emelkedett, de a minisztereké, a közjogi méltóságoké nem - tette hozzá.

A kormányszóvivő felidézte: ezt az ésszerűtlen helyzetet rendezte a Medgyessy-kormány, amikor a tárcavezetők juttatásait az államtitkári fizetéseknél harminc százalékkal magasabb szinte emelte, a miniszterelnök és a köztársasági elnök jövedelme pedig az államtitkári illetmények másfélszeresére emelkedett.

2004 januárja óta csak az illetményalappal arányosan változott az állami vezetők jövedelme - hangoztatta.

Budai Bernadett kitért arra, újabb változás 2006-ban történt, amikor a Gyurcsány-kormány lényegesen csökkentette az állami vezetőknek járó végkielégítést, és a felére csökkentette létszámukat.

Az állami vezetők javadalmazásának átláthatóságáról szóló törvényt márciusban fogadta el az Országgyűlés. Az adatokat azért most közlik, mert a szabályok szerint ezt a hatálybalépést követő 45 napon belül kell megtenni.

A jogszabály szerint a Miniszterelnöki Hivatal honlapján közzé kell tenni az állami vezetők illetményét és a számukra kifizetett jutalmat is. Nyilvánosságra kell hozni az állami vezető személyijövedelemadó-bevallásából az összevont adóalap összegét, az összevont adóalap adójának összegét, az összevont adóalap adóját csökkentő adókedvezmények összegét, a külön adózó jövedelmek összegét, valamint a külön adózó jövedelmek adójának összegét.

A törvény kimondja azt is, hogy az állami vezető ötévente vagyonvizsgálaton esik át, ami kiterjed az egy háztartásban élő hozzátartozókra is. Ha megbízatása megszűnik az Állami Számvevőszék haladéktalanul megvizsgálja a vagyoni viszonyait.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását