2024. május 16. - Mózes, Botond

Dolgoznak a zsaruk a Szigeten

Eddig 135 feljelentés érkezett a rendőrséghez a Szigetről, ahol tizenhárom elkövetőt fogtak el péntek reggelig.
2009. augusztus 14. péntek 12:41 - HírExtra
"A sátorból lopások, az alkalmi lopások és a zseblopások a jellemzőek ezekben a feljelentésekben. (...) Eddig tizenhárom fővel szemben foganatosítottunk személyes szabadságot korlátozó intézkedéseket, ebben vannak kábítószer fogyasztók, illetve terjesztők; illetve rongálás, garázdaság miatt indítottunk eljárást az elkövetőkkel szemben" - mondta Markó Attila a pénteki sajtótájékoztatón. Hozzátette: tavaly összesen 260 feljelentést kaptak.

A rendőrkapitány példaként említette, hogy csütörtökön az Afrika Faluban dolgozó külföldi árusok ellen indítottak eljárást, mert marihuána és ecstasy tablettákat találtak náluk.
Az erőszakos bűncselekmények kevésbé jellemzőek, inkább a lopásokra van példa. Főként kézpénzt, útlevelet és műszaki cikkeket, így például mobiltelefonokat lopnak a fesztiválon. Nagyon sok lopás történik például a koncerteken, ahol a tömegben dolgoznak a zsebtolvajok - fűzte hozzá.

A rendőrkapitány kiemelte, hogy idén még egyetlen autót sem loptak el a Sziget területéről, és a kerületben sem volt több eset, mint máskor.

Nagyon sok külföldi esik áldozatul a tolvajoknak, közülük legtöbbször hollandokat, briteket, a németeket és franciákat károsítják meg - tette hozzá.

A magyar rendőröket idén is külföldi kollégák segítik. A brit, német, francia és holland egyenruhások amellett, hogy a követségekkel tartják a kapcsolatot, a külföldi bűnügyi nyilvántartásokhoz is azonnal hozzáférnek. Nagy segítséget jelentenek akkor is, amikor az adott országból érkezett szigetlakók kerülnek bajba vagy követnek el valamilyen szabálysértést - mutatott rá a rendőrkapitány,

Markó Attila egy tavalyi példát említve elmondta, hogy néhány francia fiatal egy autón ugrált több tízezer forintos kárt okozva. A fiatalok akkor sem akarták befejezni az ugrálást, amikor megérkeztek a helyszínre a magyar rendőrök. Az sem zavarta igazán őket, hogy a magyar rendőrök közölték: eljárást indítanak ellenük. Amikor azonban megérkeztek a francia rendőrök, akkor "villámcsapásként" tudatosult bennük, hogy mit követtek el.
"Kicsit italos állapotban voltak, de azonnal kijózanodtak, amikor meglátták a saját rendőreiket" - tette hozzá.

Gerendai Károly, a fesztivál főszervezője is arról beszélt, egy olyan fesztiválon, ahol több mint negyvenezer külföldi tartózkodik, nagyon fontos, hogy jó nemzetközi együttműködés legyen a rendőrök között.

A főszervező rámutatott, hogy az elmúlt tizenhét évben súlyos erőszakos bűncselekmény nem történt a Szigeten, a lopások és a droghasználattal kapcsolatos más országtól eltérő jogi szabályozás azonban továbbra is gondot okoz.

A Glastonbury fesztiválon is dolgozó Tim Newman kedd óta teljesít szolgálatot a Szigeten. Az MTI-nek nyilatkozva a brit rendőr azt mondta, hogy eddig rendkívül békés volt a rendezvény, komolyabb problémák nélkül. A brit és a magyar fesztivál között nagyon sok hasonlóság van, hiszen hasonló tömeg látogatja a két eseményt. Brit rendőrként rendkívül népszerűek a Szigeten, különösen a jellegzetes rendőrkalapuk miatt - tette hozzá.

A Hollandiából érkezett Mark Doctor eddig csak kisebb, néhány fős fesztiválokon dolgozott hazájában. Az MTI-nek azt mondta, hogy leginkább tolvajok áldozatául esett fiatalok fordulnak hozzájuk segítségül, segítenek a magyar kollégáknak is a fordításban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását