2024. április 29. - Péter

A Zenit az esélyesebb

A szerda esti, manchesteri finálé (20:45 ó) előtt mind az orosz, mind a brit fogadóirodáknál a szentpétervári Zenit az egyértelmű esélyes az UEFA Kupa megszerzésére, és nem a skót futball jeles csapata, a Rangers.
2008. május 13. kedd 12:02 - Hírextra
A Rangers a Bajnokok Ligájából - a sikertelen csoportselejtezőt követően - került át az "uefások" időközben 32-esre szűkült táborába, ahol a görög Panathinaikosz, a német Werder Bremen, a portugál Sporting Lisboa, majd végül az elődöntőben - ahol két, egyformán gól nélküli meccset követően büntetők döntöttek - az olasz Fiorentina sem jelentett számára leküzdhetetlen akadályt.

A Zenit ennél is rögösebb utat járt be - teljes sikerrel. Az együttes az UEFA Kupa selejtezőjéből startolt és lépegetett előre, feltartóztathatatlanul. A 32-es táblán már az utóbb spanyol bajnoki ezüstérmesnek befutó Villarreal kiverése sem volt akármilyen haditett, ám a diadalszéria folytatódott újabb "nagyvadak" elejtésével: a szentpétervári alakulat elbúcsúztatta a francia Olympique Marseille-t, a német Bayer Leverkusent (a kinti meccsen, Gelsenkirchenben 4-1-re verve a vendéglátókat), majd jött az elődöntős szenzáció: 1-1 idegenben a Bayern München ellen, majd 4-0-s KO az oroszországi visszavágón a bajorok német bajnok szupertársulata ellen.

Ez utóbbi siker alaposan megjavította a végső győzelmi esélyeit a holland Dick Advocaat irányította Zenitnek, még akkor is, ha a szerdai döntőben nem állhat a szakember rendelkezésére - sárga lapjainak "túlgyűjtése" miatt - a 10 találatával a kupasorozat gólkirályává avanzsált Pavel Pogrebnyak.

"A hiányzókat eddig is mindig tudtuk pótolni, mért ne lenne ez most is így?" - tette fel a költői kérdést Advocaat, aki egyébként sajátos összekötő kapocs a finálé két együttese között. Tudniillik a Zenit előtt megfordult már a Rangersnél is, nevezetesen 1998 és 2002 közt irányította a szakmai munkát a skótoknál, kétszer is bajnoki címig vezetve a glasgow-iakat.

"Kezdettől azt mondtam, nagyon szeretnék a döntőben találkozni a Rangerssel, s nagyszerű, hogy ez így is történt. Nincs okunk idegeskedni, csak a saját futballunkat kell játszanunk, és akkor meglehet a győzelem" - mondta a holland tréner.

"Bármi előfordulhat, nekünk az a dolgunk, hogy felmenjünk a pályára, játsszunk, ahogy tudunk és nyerjünk. Az elvárások magasak" - fogalmazott Lee McCulloch, a Rangers középpályása, aki jeles napon focizik a manchesteri döntőben: szerdán lesz tudniillik 30 éves.

Ami a Zenit ellen szólhat: a nemzetközi kupatapasztalat hiánya, hiszen az orosz gárda még sosem jutott el semmilyen európai sorozaton a fináléig, míg a Rangers építhet a múltra, többször is próbálkozott már a kontinentális futballporondon, s - az azóta megszűnt - Kupagyőztesek Európa Kupájában például 1972-ben diadalmaskodott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását