2024. április 26. - Ervin

Világnap a magas vérnyomás ellen

Ingyenes szűrésekkel, előadásokkal kívánják felhívni a lakosság figyelmét a magas vérnyomás veszélyeire, a kór szövődményeire, a megelőzés fontosságára és lehetőségére, illetve a kialakult betegség kezelésére május 17-én, a Hipertónia Világnapon.
2008. május 13. kedd 12:05 - Hírextra
A Magyar Hypertonia Társaság csatlakozott a hipertónia elleni világszervezet (World Hypertension League) kezdeményezte rendezvénysorozathoz, ezért szombaton a főváros hét forgalmas terén (Örs vezér, Blaha Lujza, Deák, Nyugati, Moszkva, Batthyány, Móricz Zsigmond körtér) szűrősátrakat állítanak fel, ahol délelőtt fél 10 és délután 5 között bárki részt vehet az ingyenes vérnyomás-, vércukor-, koleszterinszint-, testzsír-, testsúly- és haskörfogatmérésen.

Az eredményes gyógyítás egyik fontos feltétele az ismeretek terjesztése. A világ lakosságának fele a szív és az érrendszer betegsége miatt hal meg, s csak kevesen tudják, hogy e kórok tünetegyüttesében - az esetek 80 százalékában - jelen van a magas vérnyomás - mondta de Chatel Rudolf, a Magyar Hypertonia Társaság elnöke. Az sem közismert, hogy a hipertóniások nagy része, mintegy 15-20 százaléka rejtve marad. Ezért kell - mondta - a szakmai szervezetnek határozottabban fellépnie azért, hogy a háziorvosok minden találkozás alkalmával megmérjék a rendelőt felkereső páciens vérnyomását.

Az elnök az MTI kérdésére megerősítette, hogy a családorvosok továbbképzése szempontjából is kiemelt szempontnak tekintik a megelőzést. Hiszen a kezelés is csak minden második érintettnél éri el célját, azaz sikerül 140/90 alá csökkenteni a vérnyomást. Egyes alapbetegségek mellett (vesepanaszok, kiválasztási elégtelenség, stroke után) akár a 130/80 higanymilliméter a megfelelő célérték.

A vérnyomásértékben történő legkisebb javulás is jelentős mértékű egészségnyereséget hozhat - hangsúlyozta de Chatel Rudolf.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását