2024. április 28. - Valéria

A média szabadságának fontosságáról

Argentína, Mexikó, Egyiptom vagy Kína polgárai az amerikaiaknál nagyobb valószínűséggel gondolják azt, nagyon fontos, hogy a média mentes legyen a kormányzati ellenőrzéstől - derült ki egy május elején készült felmérésből, amelyről az International Herald
2008. május 13. kedd 19:36 - Hírextra

A Maryland egyetem World Public Opinion.org című projektje keretében 20 országban vizsgálták a média szabadságával kapcsolatos véleményeket és megállapították: erős támogatást élvez az az álláspont, hogy a sajtónak szabadnak kell lennie, és kívánatos, hogy az internetet szabadon, kormánykorlátozások nélkül lehessen használni.

Az Egyesült Államokban viszont, ahol az emberek általában azt tartják, hogy a sajtó már jelentős szabadságra tett szert, sokan úgy gondolják, azt nem kell az eddiginél jobban védeni. A megkérdezetteknek több mint a negyede szerint a kormánynak rendelkeznie kell arra vonatkozó joggal, hogy megakadályozza a médiát olyan információk közlésében, amelyekről azt gondolja, hogy destabilizáló hatásúak lennének. Több mint az ötödük egyenesen úgy vélekedett, hogy a sajtó szabadságát csökkenteni kell.

Az amerikaiak 56 százaléka szerint a média számára nagyon fontos az, hogy kormányellenőrzés nélkül működhessen - az argentinoknak viszont a 70 százaléka, a mexikóiaknak 79, az egyiptomiaknak 64 és a kínaiaknak 58 százaléka helyezkedett erre az álláspontra.

Az amerikaihoz hasonló médiahagyományokkal rendelkező Nagy-Britanniában a megkérdezettek 28 százaléka szerint a kormánynak kell arra vonatkozó joggal bírnia, hogy megakadályozza politikailag destabilizáló anyagok közzétételét. Viszont a briteknek csak 15 százaléka mondta azt, hogy a sajtónak kevesebb szabadságot kell biztosítani, 65 százalékuk igen fontosnak tartotta, hogy kormányellenőrzés nélkül jelentethessenek meg bármit.

Noha a felmérés szerint általában széles a sajtószabadság támogatottsága, azt is megállapították, hogy hat muzulmán többségű országban és Oroszországban az emberek erős meggyőződése: a kormánynak jogot kell biztosítani az általa politikailag destabilizálónak tartott anyagok közzétételének korlátozására. A jordániaiak 65 százaléka, a palesztin területek lakóinak 59 százaléka, az indonézek 56 százaléka és az irániak 45 százaléka vélekedett így. A kérdésről alkotott vélemények élesen megoszlottak Törökországban, Egyiptomban és Oroszországban - tűnt ki a felmérésből.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását