2024. április 26. - Ervin

A Külügyminisztérium közleménye

2008. május 13-án tartotta 200. ülését a több mint 4 éve működő Európai Koordinációs Tárcaközi Bizottság (EKTB). A testület feladata a kormányzaton belül az európai uniós tagságból fakadó teendők előkészítésének, végrehajtásának összehangolása és ellenőrz
2008. május 13. kedd 22:08 - Hírextra

AZ EKTB-ben a minisztériumok egy-egy magas rangú tisztviselővel képviseltetik magukat, a közigazgatás egészét átfogó bizottság minden héten tanácskozik és megtárgyal minden olyan kérdést, amely fontos az uniós tagsággal kapcsolatban a kormányzat, a közigazgatás szempontjából.
Magyarország számára az EKTB jelenti az uniós döntéshozatalban való részvétel alapját, szavatolja a magyar érdekek összehangolt érvényesítését. Az egyes kérdésekben képviselendő álláspontok kialakításában kiemelt szerepet játszik az EKTB 48 tematikus szakértői csoportja, amelyekben a fő felelős tárca vezetésével valamennyi érintett minisztérium részvételével folyik a munka. Ezek a csoportok biztosítják, hogy egységes, minden szempontot figyelembe vevő kormányzati álláspontok szülessenek.

Az EKTB elnöke a Külügyminisztérium európai igazgató szakállamtitkára: Iván Gábor dr., a tárcaközi bizottság tevékenységét a Külügyminisztérium koordinálja. A 2011-es EU-elnökségre a felkészülés ugyancsak az EKTB-re, annak szakértői csoportjaira, valamint az azok munkájában résztvevő tisztviselőkre épül.

A létrehozása óta lezajlott 200 ülésen az EKTB az Európai Unió Tanácsának aktuális napirendje alapján mintegy 6000 kérdést tárgyalt meg, ebből hozzávetőlegesen 4500 pont ügyében fogadott el tárgyalási álláspontot. A miniszterek tanácsának különböző formációi megközelítőleg 370 alkalommal üléseztek és ehhez az EKTB több mint 3700 tárgyalási álláspontot hagyott jóvá.

A Kormány folyamatosan nyomon követi az EKTB munkáját: az üléseiről készített emlékeztetők és a külügyminiszter előterjesztésében az uniós tagsággal összefüggő jelentés minden kormányülés napirendjén szerepel. Fontos tudni, hogy a politikai, gazdasági, társadalmi vagy költségvetési szempontból kiemelkedő jelentőségű kérdésekben a tárgyalási álláspontot minden esetben a Kormány fogadja el.

Szelestey Lajos
szóvivő

Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását