2024. április 18. - Andrea, Ilma

Pénzjutalom annak, aki lefogy

Jutalmat kapna a kormány terve szerint minden túlsúlyos vagy kövér brit, aki lefogy, rendszeresen mozog, és nem hízik meg újra.
2008. január 24. csütörtök 17:29 - Hírextra

Összesen 372 millió fontos (128 milliárd forint) ráfordítással radikális - egyes szakértők szerint elkeseredett - lépéseket tervez a brit kormány az elhízás ellen és az egészséges életmód terjesztése érdekében. "Meg kell változtatnunk a környezetet, ahol élünk" - nyilatkozott Gordon Brown miniszterelnök.

A program egyik elemét már a hét elején bemutatták: a 11-14 év közötti gyerekeknek szeptembertől kötelező főzőórán kell megtanulniuk az egészséges ételek elkészítésének alapjait.

A szerdán részletesen kibontott stratégia további eleme például, hogy szigorítják a gyorsétterem-nyitás szabályait, és felülvizsgálják a népszerű, de rendkívül egészségtelen élelmiszerekre (junk food) vonatkozó reklámszabályokat.

75 millió fontból erőteljes, offenzív marketingkampány indul az egészséges életmódot népszerűsítésére, az élelmiszeripar szereplőit pedig ösztönzik, hogy dolgozzanak ki új termék-feliratozási rendszert a fogyasztók tájékoztatására. Ha ez nem sikerül, a kormány szabályozza újra a kérdést, és azt is üdvözölné, ha csökkenne a sok zsírt vagy sót tartalmazó termékek csomagolási egységadagja.

32 millió fontból egy sor településen fejlesztik a kerékpáros és a gyalogos infrastruktúrát, létrehozzák az úgynevezett egészséges városok hálózatát. Kiterjesztik az állami közegészségügyi szolgálat (NHS) személyes - az interneten és sok településen működő - testsúly-menedzsment tanácsadó hálózatát is.

Az utóbbi évtizedben rohamosan nőtt a túlsúlyos vagy kövér britek aránya. Ma a gyerekek 30 százaléka és majdnem minden negyedik felnőtt tartozik közéjük, és ha minden így megy tovább, 2050-re a lakosság durván fele küzd majd súlyfelesleggel.

A kormány szándéka szerint Nagy-Britannia lesz az első ország, ahol megfordul az egész nyugati világban érzékelhető trend. A gyerekek körében 12 év alatt 26 százalékra - a 2000-ben mért szintre - akarják leszorítani a súlyproblémások arányát.

Az Egészséges testsúly, egészséges élet néven futó tárcaközi stratégiai terv szerint a kormányzat pénzügyi ösztönzőket is bevet. A szívbetegségek ellen küzdő alapítvány, a British Heart Foundation pénzdíjas iskolai fogyásversenyeinek mintáját kívánják terjeszteni a munka világában. A túlsúlyos alkalmazottakat pénzjutalom, utalványok vagy más típusú juttatások révén ösztönözhetnék a munkaadók, hogy fogyókúrázzanak, mozogjanak rendszeresen többet és tartsák az új súlyukat.
A stratégiából nem derül ki, hogyan oldanák meg az ilyen programok finanszírozását, de valószínűleg a vállalkozásoknak kellene viselniük a terheket, mert az egészségesebb munkaerő elsősorban számukra lenne előnyös. A költségeket, vagy ezek egy részét viszont valószínűleg leírhatnák az adóalapból.

Több szakértő szerint nem biztos, hogy a stratégiának ez az eleme működni fog. Egy közelmúltban végzett felmérés szerint például a pénzügyi ösztönzők csak 12 hónapig hatnak a testsúly alakulására, és elég nehéz ellenőrizni, hogy valaki tényleg mozog-e rendszeresen - mondják. Mások szerint mindenképpen érdemes belevágni. "Elkeseredett próbálkozásnak tűnik, de hát a helyzet valóban elkeserítő, ezért minden lehetőséget meg kell vizsgálni" - nyilatkozott Ian Campbell, az elhízottság mint társadalmi probléma ellen küzdő Weight Concern közhasznú szervezet orvosi igazgatója.
A 372 millió fontot a kormány három év alatt tervezi elkölteni, és minden évben megvizsgálják majd a program hatékonyságát - áll a londoni The Daily Telegraph honlapján megjelent beszámolóban. Mint ismert, a túlsúly és a kövérség számos veszélyes és nehezen, drágán gyógyítható betegséghez - rákhoz, cukorbetegséghez, vagy szív- és érrendszeri problémákhoz - vezethet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását