2024. július 18. - Frigyes

Gratulált a miniszterelnök

Pásztor István, a Magyar Koalíció listavezetője telefonon tájékoztatta Gyurcsány Ferencet a szerbiai választások előzetes eredményéről, a miniszterelnök gratulált a magyarok jó eredményéhez - közölte a kormányszóvivő az MTI-vel hétfőn.
2008. május 12. hétfő 19:42 - Hírextra
Gyurcsány Ferenc a telefonbeszélgetésben jelezte, bízik abban, hogy a Magyar Koalíció hozzá tud járulni az Európa-párti Szerbia építéséhez - tette hozzá Daróczi Dávid.

Az összes szavazat mintegy 93 százalékos feldolgozottságánál a központi választási bizottság az jelentette, hogy a demokraták szerezték a legtöbb szavazatot a vasárnapi szerbiai parlamenti választáson, de ez önmagában kevés ahhoz, hogy ők irányíthassák az országot.

A Demokrata Párt köré szerveződött, Boris Tadic államfő vezette az Európai Szerbiáért nevű pártszövetség a szavazatok 38,75 százalékát szerezte meg. Ez valószínűleg 102 helyet jelent majd számára a 250 tagú parlamentben.

Második helyen a Szerb Radikális párt végzett a szavazatok 29,22 százalékával, s feltehetően 77 mandátummal. Harmadik a Tadic volt szövetségese, Vojislav Kostunica vezette pártszövetség 11,34 százalékkal, s várhatóan 30 parlamenti képviselővel. Őket a szerb szocialisták köré szerveződött hármas pártkoalíció követi 7,57 százalékkal és 20 mandátummal.

A szerb pártok közül ötödikként bejutottak még a parlamentbe a liberálisok is - a voksok 5,3 százalékával, ami 14 képviselői helyet jelent. A nemzetiségi szempontból korábban sokszínűnek mondható belgrádi parlamentben - a még mindig nem végleges adatok szerint - ezúttal három, a nemzeti kisebbségeket képviselő párt, illetve pártszövetség lesz: a Magyar Koalíció (1,86 százalék és 4 képviselő), a Bosnyák Lista az Európai Szerbiáért nevezetű párttömörülés (0,92 százalék és 2 képviselő), valamint a dél-szerbiai presevói völgyben élő albánok pártja (0,39 százalék és 1 képviselő).

Pásztor István, a Magyar Koalíció listavezetője korábban, a szavazatok kis részének feldolgozása után azt mondta, kielégítően szerepelt a szerbiai választásokon a három párt alkotta Magyar Koalíció annak ellenére, hogy a szabadkai helyhatósági választáson nem sikerült elérnie célját, azt, hogy a városi közgyűlés legnagyobb ereje legyen. Az előzetes adatok szerint a magyar pártok abszolút többséget szereztek Topolyán és Magyarkanizsán, a legnagyobb frakciójuk lesz a zentai, a kishegyesi és az óbecsei önkormányzatban, s a második legerősebb képviselőcsoportot adják Csókán és Adán.

A vajdasági parlamenti választáson, ahol 60 képviselői helyről listás szavazáson, 60-ról pedig közvetlen, egyéni indulós választáson döntenek, a Magyar Koalíció mintegy 100 ezer szavazatot kapott és négy biztos képviselői helye van - közölte Pásztor István.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását