2024. április 29. - Péter

Virág a döntőbe küzdötte magát

Virág Lajos bejutott a 96 kg-osok fináléjába, s ezzel olimpiai kvótát szerzett a kötöttfogású birkózók első kvalifikációs selejtező versenyén Rómában. A magyar versenyző a negyeddöntőben a fehérorosz Cimafej Dzejnyicsenkát, az elődöntőben pedig az üzbég G
2008. május 11. vasárnap 06:37 - Hírextra
A 2005-ös világbajnokság ezüstérmese a nyolc között hárommenetes csatát vívott fehérorosz riválisával. Az elsőben 2-1-re ő volt a jobb, a másodikban azonban az őt szépen megpörgető riválisa dominált és nyert 3-0-ra. A mindent eldöntő periódusban aztán a szerencse is Virág mellé pártolt, hiszen az eredménytelen első perc után a sorsolás után előbb neki kellett lemennie, ami után ellenfele vezetett, így Dzejnyicsenkának elég lett volna parterhelyzetben jól védekeznie. Ehelyett kétszer kiugrott a térdelőből, ami hosszú vitát, majd két magyar pontot eredményezett (2-1), utána pedig a magyar már nem engedte ki a kezéből a győzelmet.

Az elődöntő sem volt könnyebb. Az üzbég Csikadzével az első menetben akciódús birkózást mutattak be, s a 3-3-as szakasz végeredmény Virágnak kedvezett, miután övé volt az utolsó pont.

A második menet már inkább türelemjáték volt. Az első perc pont nélkül ért véget, a sorsolásból pedig a magyar jött ki jobban. Így először riválisa került parterhelyzetbe, majd ő, s miután egyetlen értékelhető akció sem esett 1-1-gyel Virágé lett a győzelem és a pekingi indulás joga.

"Nagyon boldog vagyok! Az egész évben erre készültem, egyetlen lehetőségem volt, amivel élnem kellett, s szerencsére ez sikerült. A katari elleni meccset kivéve egyik sem volt könnyű, a legnehezebb talán a fehérorosz elleni negyeddöntő volt. Ott is inkább az volt a baj, hogy három hetet együtt készültünk, és nagyon ismertük egymást. A végén beijesztettem, mert tudtam, hogy elugrik majd, a többi már csak a bírókon múlt" - nyilatkozta az MTI-nek Virág Lajos.

"Lajosnak kedvezett a sorsolás, persze ezzel élni is kellett, ő pedig úgy tett. Egész nap kiválóan birkózott, nagyon örülök" - mondta Struhács György szövetségi kapitány.

A szombati nap másik magyarja, a 60 kg-ban szereplő Kliment László kiesett, miután örmény legyőzője az elődöntőben "elvérzett".

A római viadalon egyedüli magyar kvótás Virág Lajos az ötödik kötöttfogású versenyző, aki biztosította helyét a játékokon, hiszen a tavalyi vb-n Lőrincz Tamás (66 kg), Bácsi Péter (74), Fodor Zoltán (84) és Deák Bárdos Mihály (120) is kvótát érő helyen végzett.
Rómában kategóriánként az első négy birkózó szerez
olimpiai kvótát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását