2024. április 27. - Zita

Szent Erzsébetre emlékezik Sárospatak

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sárospatak, Szent Erzsébet szülővárosa idén is gazdag programmal emlékezik a város leghíresebb szülöttére pünkösd idején. A kétnapos rendezvénysorozat részeként vasárnap kosztümös, jelmezes felvonulással idézték fel a királyl
2008. május 11. vasárnap 19:45 - Hírextra
Árpád-házi Szent Erzsébet emlékét tizenhatodik alkalommal elevenítik fel a sárospatakiak. II. András és Merániai Gertrúd lányának kultuszát minden évben felidézik a zempléni városban. A hagyományoknak megfelelően idén is középkori vásári sokadalom látvány- és élményvilága fogadja a látogatókat pünkösd mindkét napján a Bodrog-parti településen, ahol egyebek mellett zenészek, táncosok, komédiások és lovagok gondoskodnak az érdeklődők szórakoztatásáról, emellett kézműves kirakodó vásár, régi mesterségek bemutatója és középkori étel-ital kínálat várja a vendégeket.

Az Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi Társaság közlése szerint folyamatosan azért dolgoznak, hogy ápolják Erzsébet emlékét, illetve továbbvigyék, újjáélesszék a szent kultuszát. Ennek a hagyományápoló tevékenységnek az egyik, évente visszatérő eseménye az 1231 Pünkösdjén szentté avatott királylányra való emlékezés a Pünkösdi Szent Erzsébet ünnep keretében.

A vasárnapi történelmi forgatag után pünkösd hétfőjén a pataki bazilikában a városba érkező zarándokok részvételével ünnepi szentmisét tartanak, a misét körmenet zárja Árpád-házi Szent Erzsébet ereklyéjével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását