2024. április 23. - Béla

Elutasították a Labirintus Kiállítást

Elutasították a Labirintus Kiállítás-szervező Kft. fellebbezését, amit a budavári labirintust üzemeltető cég a helyi önkormányzat március 28-án hozott döntése ellen nyújtott be.
2008. május 10. szombat 08:33 - Hírextra

Ez egyben azt is jelenti, hogy érvényben maradt az eredeti határozat, s így továbbra sem látogatható a budai vár alatti, korábban turisztikai célokra fenntartott mélypincerendszer, amelyet a Labirintus Kiállítás-szervező Kft. tartott fenn - tette hozzá a jegyző.

Tájékoztatása szerint ennek értelmében az I. kerületi rendőrkapitányság a barlangban működő üzletet még csütörtökön bezárta.

A barlangrendszer bejáratán lévő zár érintetlenségét a budavári önkormányzat, valamint az I. kerületi rendőrkapitányság rendszeresen ellenőrzi - olvasható a távirati irodához eljuttatott közleményben.

A jegyző emlékeztetett arra, hogy a budavári önkormányzat 2008. március 28-án azonnali hatállyal elrendelte a labirintus bezárását, mert a Labirintus Kft. az Úri utca 9. szám alatti vári mélypince- illetve barlangrendszerben programszervező és turisztikai tevékenységet folytatott, holott erre nem volt engedélye.

Erélyi Gábor, a Budavári Labirintus Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek akkor azt hangsúlyozta, hogy ők nem végeztek kereskedelmi hatósági tevékenységet, emiatt ilyen típusú engedélyre nem is volt szükségük. A Fővárosi Közigazgatási Hivatal, valamint a V. és II. kerületi igazgatási iroda is megállapította ezt - tette hozzá.

A vár alatti barlangrendszer hévizes feltörések és kimosódások révén jött létre, nagysága világviszonylatban egyedülálló. A hévizes barlangfülkék egyszerre jelentettek menedéket és vadászterületet a félmillió évvel ezelőtt itt megjelenő ősember számára.

Az 1980-as évek elején itt kapott otthont az első magyar panoptikum. Az 1997-es rekonstrukciós munkálatok nyomán több mint 4.000 négyzetméteren hoztak létre ott kiállítási helyiségeket.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását