2024. április 30. - Katalin, Kitti

Tízéves a Petesmalmi Vidrapark

Fennállásának 10. évfordulója alkalmából ünnepi programokkal várják vasárnap a látogatókat a Somogy Természetvédelmi Szervezet Petesmalmi Vidraparkjában - tájékoztatta Tömösváry Tibor, a szervezet elnöke pénteken az MTI-t.
2008. május 9. péntek 19:11 - Hírextra
Mint arról beszámolt, ez alkalomból aznap háromszor mintegy kétórás szervezett program keretében az érdeklődők megismerhetik a vidrapark történetét, megnézhetik az állatok élőhelyét, ahol vidrabemutatót is tartanak, majd a látogatók kísérővel bejárják a tanösvényt, s közben megfigyelhetik a háborítatlan környezet madárvilágát, végül egy filmet láthatnak Vikiről, a vidráról.

Török Zoltán természetfilmes a vidrapark egyik új lakójának beilleszkedését dokumentálta. A Viki névre keresztelt, most egyéves vidralányra háromhónapos korában, félig megfagyottan találtak rá a Jászságban, onnan került a Petesmalmi Vidraparkba, ahol gondos ápolásban volt része. S hogy mennyire jól érzi magát, arról a látogatók vasárnap nemcsak a film alapján, de személyesen is meggyőződhetnek.

A Somogy Természetvédelmi Szervezet elnöke az évforduló kapcsán felelevenítette a megalakulás óta eltelt közel három évtized történetét. Mint emlékeztetett, szervezetük 1980-ban a Magyar Madártani Egyesület helyi csoportjaként alakult meg. Eredeti céljuk az akkor Magyarországon fészkelő 12 pár rétisas védelme és egyedszámuk emelése volt - ez a mai napig nem változott, ám időközben fokozatosan bővült, újabb és újabb tevékenységekkel színesedett önként vállalt feladatkörük.

Ma önálló szervezetként működnek. A kezelésükben lévő területek a Balatontól a Dráváig terjednek, egyfajta „zöld folyosót" alkotnak. A terület zavartalan vonulási útvonalakat, fészkelő- és szaporodási helyeket biztosít a különböző fajoknak, köztük számos őshonos, kiemelten védett állatnak.

A természetvédelmi szervezetnek köszönhetően ma már csak Somogy megyében 32 pár rétisas fészkel, többségük a "zöld folyosó" által védett területeken.

Emellett kiemelt figyelmet fordítanak a feketególyák és a vidrák védelmére, a sérült állatok gondozására. Ezt szolgálja a Petesmalmi Vidrapark, ahol sérült, elhagyott vidrákat, fehér- és feketególyákat gondoznak természetes környezetben.

A vidrapark, amelyet a Somogy Természetvédelmi Szervezet 1988-ban elsőként nyitott meg a látogatók előtt, évente mintegy 5 ezer érdeklődőt vonz.

A természetkedvelő turistáknak a vidrapark mellett egyéb látnivalót is kínál a somogyfajszi székhelyű szervezet. Szakértő vezető kalauzolja a csoportokat a kisvasúttal megközelíthető Cifra malomhoz, a Boronka patak völgyébe, vagy a nagybereki Fehérvízhez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását