2024. április 28. - Valéria

Medgyessy Péter fogadta Kínát

Medgyessy Péter volt miniszterelnök a Parlamentben fogadta Jia Qinglit, a kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület elnökét és hivatalos delegációját. 2003-ban Medgyessy Péter volt a rendszerváltás óta az első magyar miniszterelnök, aki hivatalosan Kínába
2008. május 9. péntek 19:25 - Hírextra

Medgyessy Péter a találkozón elmondta, hogy a még miniszterelnöksége alatt elindított, és utódja által folytatott Új Ázsia-politikában Magyarország Kínát a nemzetközi élet meghatározó szereplőjének, viszonyát pedig a magyar Ázsia-politika egyik legfontosabb elemének tekinti. Hazánk európai uniós csatlakozásával párhuzamosan Magyarország kapcsolatépítési törekvései Ázsiában – a világgazdaság legdinamikusabban fejlődő régiójában – aktívabbakká váltak.

A volt miniszterelnök kifejtette, hogy Magyarország továbbra is szorgalmazza a kereskedelmi kapcsolatok, ezen belül is a magyar export bővülését, a termelési együttműködések, befektetések megvalósulását, hazánk logisztikai központ szerepének erősítését és kínai turisták magyarországi látogatását. Magyarország gazdasági kapcsolatait új együttműködési területekkel is szeretné kiegészíteni a magyar K+F kapacitások felajánlásával, informatikai, mezőgazdasági és biotechnológiai együttműködéssel, a kínai régiókkal való kapcsolatok elmélyítésének szándékával. A célkitűzések megvalósítását elősegíti az a tény, hogy Magyarország rendelkezik a régióban egyedül közvetlen repülőjárattal Kínába, hazánkban telepedett meg a Bank of China leányvállalata és a legtöbb kínai érdekeltségű vállalat is itt hozta létre központját.

A látogatás során többek között javaslatot tett egy magyar-kínai két tanítási nyelvű iskola létrehozására, amely azóta – Közép-Európában egyedüliként – meg is valósult. Az iskola a XV. kerületi Kavicsos közben lévő, addig is iskolaként működő ingatlanban nyert elhelyezést. A volt miniszterelnök a kapcsolatok fejlesztésének további lehetőségeként említette önköltséges kínai hallgatók fogadásának lehetőségét, illetve a kínai nyelvet tanuló magyar hallgatók számának jelentős növelését.

Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását