2024. április 26. - Ervin

A talaj titka

Az elmúlt évtizedekben folyamatosan növekedett a nagyvárosok alatti talajvíz hőmérséklete a legújabb kutatások szerint, s ez a hő akár a városok fűtéséhez is hozzájárulhat kutatók szerint.
2010. december 25. szombat 15:23 - HírExtra
A karlsruhei technológiai intézet adatai szerint a városok alatti talajvíz hőmérséklete akár öt Celsius fokkal is magasabb lehet, mint a környező területeken.

A jelenség hátterében az egymáshoz közel álló épületek, a természettől elhódított föld, a metropoliszokat fűtő gyárak és a közlekedés állnak.

Ebben a változásban a kutatók nagy lehetőséget látnak: "A városok alatt rendkívül nagy hőforrások szunnyadnak" - vélekedik Philipp Blum mérnökgeológus. Számításai szerint a talajvíz-hőmérséklet 2 Celsius fokos csökkentése is elegendő lenne ahhoz, hogy egy Kölnhöz hasonló nagyváros hőigényét több mint két és fél évre biztosítsa. Olyan hatalmas városokban pedig, mint Sanghaj és Tokió a talajvíz akár több évtizedre elegendő hőenergiát biztosíthat.

Blum szerint az energia hőszivattyúk segítségével hatékonyan használható télen fűtésre, nyáron hűtésre.

A tudósok abból indulnak ki, hogy az elvárosiasodás növekedésével tovább emelkedik a talajvíz hőmérséklete is. Számításaikat karlsruhei, svájci és kanadai kutatók Kölnben és a kanadai Winnipegben egyesítették. Eredményeiket az Environmental Research Letters című szaklapban jelentették meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását