2024. április 27. - Zita

Digitális szűrőkészülék Debrecenben

Digitális szűrőkészüléket, úgynevezett direkt digitális mammográfiás berendezést helyeztek üzembe pénteken Debrecenben, a VESZ-ECHO Emlővizsgáló Központban. Péter Mózes professzor, a központ vezetője az avatás kapcsán emlékeztetett rá, hogy centrumukban 1
2008. május 9. péntek 18:15 - Hírextra
Évente 10-14 ezer vizsgálatot végeznek, a résztvevők 5-7 százalékát hívják vissza további vizsgálatokra, s mintegy 4 ezrelék azoknak a betegeknek az aránya, akiknél rosszindulatú daganatot operálnak ki.

A digitális mammográf készülék üzembe helyezése kapcsán Paragh György professzor, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) elnöke azt emelte ki, hogy kisebb sugárterhelést jelent a betegnek az új készülék, a korábbinál kisebb elváltozások korai felismerését teszi lehetővé, szebb a képalkotása, ami pontosabb értékelést tesz lehetővé.

Szavai szerint az emlődaganatok korai felismerése, szűrése különösen fontos a jobb gyógyíthatóság érdekében olyan térségben, mint az észak-alföldi, vagy az észak-magyarországi régió, ahol az országos átlagot meghaladó a daganatos betegek száma.

Kovács Attila országos helyettes tiszti főorvos elmondta: jelenleg 46 komplex mammográfiás központ működik az országban. Szerinte ez a rendszer jó példája a privát és az állami (önkormányzati) szféra együttműködésének.

A különféle szűrővizsgálatok népszerűsítésére egyébként az elkövetkező két évben 900 millió forint, NFT-pályázaton nyert pénzt fordítanak - tette hozzá az országos helyettes tiszti főorvos. Elmondta azt is, hogy jelenleg országosan az érintett korosztály 40-43 százaléka vesz részt szűrővizsgálatokon, a kívánatos 70 százalék helyett.

A Debrecenben pénteken üzembe helyezett berendezés 350 ezer euróba került. Az összeg 30 százalékát pályázati pénzből fedezték - közölte Sarkadi Károly, a szállító Agfa cég ügyvezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását