2024. április 28. - Valéria

A tudomány és a mérnöki szakma a középpontban

A mérnöki szakma és a tudomány kapcsolata került fókuszba a Magyar Műszaki Értelmiség Napja alkalmából tartott programsorozat harmadik napján, pénteken a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) szervezett konferencián.
2008. május 9. péntek 16:51 - Hírextra

A megnyitón Kroó Norbert, az MTA alelnöke kijelentette: a mérnöki munka - a pedagógus szakmához hasonlóan - elveszítette presztízsét, ennek visszaszerzése fontos feladata a mérnöki tudományokban jártas szakembereknek.

A konferencián elhangzott előadások arra hívták fel a figyelmet, hogy mérnöki munka nélkül nem születhetnének olyan technikai vívmányok, amelyek az ipar, a mezőgazdaság vagy akár a közlekedés különböző területinek fejlődését hozza magával.
Neményi Miklós, a Nyugat-magyarországi Egyetem Biológiai Rendszerek Műszaki Intézetének igazgatója a mezőgazdaság fenntartható fejlődés kapcsán a térinformatika fontosságára hívta fel a figyelmet.

Palkovics László, a Knorr-Bremse Kft. fejlesztési igazgatója az autógyártás technikai vívmányairól beszélt, hangsúlyozva, hogy az elmúlt évtizedekben kifejlesztett és mára már elterjedt elektronikai berendezések (például a menetstabilizátor) milyen fontos előrelépést jelentettek a közlekedésbiztonság terén.

Szépvölgyi János, az MTA Kémiai Kutatóközpont Anyag- és Környezetkémiai Intézetének igazgatója a energetika globális kihívásairól beszélt előadásában. Elmondta, hogy az emberiségnek három kihívással kell szembenéznie az energiafelhasználással kapcsolatban: a fosszilis energiaforrások csökkenése, az energiatermelés és -felhasználás környezetterhelése valamint a pazarló energiahasználat egyaránt cselekvésre készteti a szakembereket.

A szakember szerint a kőolajkitermelés 2010-ben éri el maximumát, onnantól kezdve minden évben egyre kevesebb kőolajjal kell számolni. A legkézenfekvőbb megoldást a megújuló energiaforrásokra való fokozatos áttérés jelenti. Példaként a biomassza energetikai célú hasznosítását említette, ami azonban felveti annak kérdését, hogy a termőterületeket energianövények vagy élelmiszer termelésre használják-e.

A Magyar Műszaki Értelmiség Napját tavaly rendezték meg először Benkó Sándor, a Benkó Dixieland Band vezetőjének javaslatára abból a célból, hogy felhívják a figyelmet a műszaki értelmiség meghatározó szerepére az ország gazdasági fejlődésében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását