2024. április 29. - Péter

55 éves a világ legidősebb gorillája

Fagyasztott gyümölcstortával ünnepelte 55. születésnapját a dallasi állatkertben Jenny, a fogságban élő legidősebb gorilla.
2008. május 9. péntek 16:48 - Hírextra

Vannak ízületi problémái és a látása sem a régi, de nagyon jó formában van ahhoz képest, hogy milyen öreg - mondják Jenny gondozói.

A rekorder gorilla 1953-ban született Nyugat-Afrikában, hogy pontosan mikor, azt nem tudja senki. A születésnapját május 8-án ünneplik, amióta Dallasba került. "Nagy nap ez nekünk" - mondta Todd Browsher, a Dallas Zoo afrikai gyűjteményének igazgatója. "Jelzi, hogy hatalmasat léptünk előre az egészségügyi, táplálási és a gondozási munkában."

A Nemzetközi Fajinformációs Rendszer (ISIS) több mint 700 állatkert gyűjteményét nyilvántartó adatbázisa szerint Jenny messze a legidősebb gorilla a világon. Vadon élő fajtársai legfeljebb 30-35 évet élnek. Jenny is vadon született és egészen kicsi korában került fogságba. Néhány évig a Zöld-foki szigeteken élt, aztán 1957-ben megvásárolta a dallasi Hamon család a városi állatkertnek. "Még mindig emlékszem a napra, amikor megérkezett" - mondta a 89 éves Nancy Hamon.

A 97 kilogrammos nőstény "kedves, bár egy kicsit önfejű állat" - mondta Todd Browsher. "Ha nincs kedve kimenni a kifutóra, akkor semmivel sem lehet rávenni, hogy megmozduljon, de az embereket nagyon szereti." Emberből elég sok volt Jenny születésnapi partiján. Ők csokitortát ettek, az ünnepelt pedig négyemeletes fagyasztott gyümölcstortát kapott és banánhéjat, a kedvenc csemegéjét.
Az igazgató szerint a vidám ünnepség jóleső kontrasztban áll a dallasi gorillákkal kapcsolatos legutóbbi nevezetes eseménnyel, egy súlyos tragédiával, amely 2004-ben történt.

Jabari, egy 13 éves példány kitört a ketrecéből, darabokra tépett egy csecsemőt és még három látogatót megtámadt. Negyven percig őrjöngött, mire az állatkert őrei lelőtték.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását