2024. május 4. - Mónika, Flórián

Az őserdő mint szupermarket

Az ENSZ 1990 óta vezetett emberi fejlődési statisztikája szerint Acre brazil állam, amely az amazóniai őserdőben terül el, gyenge eredményeket mutathat fel az emberi fejlődés terén. A világszervezet mércéje az anyagi jólét (az egy főre jutó GDP) mellett p
2009. március 8. vasárnap 11:43 - HírExtra
Mindazonáltal a párizsi Le Monde munkatársának helyszíni tudósítása szerint ezek az erdőlakók nem élnek rosszabbul, mint Rio de Janeiro vagy Sao Paulo nyomornegyedeinek lakói - ellenkezőleg. Csak éppen ezt nem lehet ugyanazokkal a statisztikai eszközökkel mérni.

"Tessék úgy felfogni, hogy a mi szupermarketünk az erdő, de ezt nem lehet sehogyan sem kimutatni, mert kevés pénz cserél gazdát. Így aztán könnyű arra következtetni, hogy alultápláltak vagyunk" - magyarázta el a lapnak Carlos Duarte, az acrei erdőügyi államtitkár. Azt is téves lenne feltételezni, hogy az acrei lakosok orvosi ellátása rossz csak azért, mert nem könnyű eljutni a modern egészségügyi központokba. Vagy hogy mivel ritkán rendelkeznek "megfelelő lakótérrel" - legalábbis a hivatalos statisztikai kritériumok értelmében - rosszak a lakáskörülményeik. E kritériumok szerint ugyanis egy megfelelő háznak kemény anyagból kell épülnie, legalább két helyiséggel kell rendelkeznie és kövezett járdának kell öveznie.

A valóságban az acrei orvoslás gyakran a hagyományos gyógymódra alapozódik, az orvosságokat a gyógynövényekből állítják elő, és a népesség javát alkotó caboclo - mesztic - lakosok cölöpökre épített faházakban élnek, amelyek jobban megfelelnek a helyi klímának, mint a betonkockák.

Acre a múlt század elején a gumiültetvényeknek köszönhetően kifejezetten gazdagnak számított, a brazil GDP egyharmadát biztosította - az ázsiai konkurencia azóta véget vetett ennek a virágzó időszaknak. Az állam parlamentjének képviselői azonban úgy gondolják, jobb megőrizni az erdőt, mint átadni a térséget az iparnak vagy a szóját termeszteni a helyén, mint másutt teszik. Binhao Marques acrei kormányzó, a Munkáspárt tagja felkérte a közgazdászokat, dolgozzanak ki új rendszert a gazdagság értékelésére: ez a "tartós jólét mérce".

André Abreu, a France Libertés alapítvány koordinátora elmondta: az új indikátor a környezet védelmét is tekintetbe veszi. A jövedelem, az egészség, az oktatás, a lakásviszonyok mellett olyan összetevőket is tartalmaz, mint a talaj minősége, a víztartalék, az élővilág sokféleségének megőrzése, a szén-dioxid-kibocsátás, stb. A mércét a lille-i egyetem kutatói dolgozták ki.

Acre kormánya ezzel párhuzamosan kedvezményes piacot biztosított az erdei termékeknek, hogy növelje a lakosság bevételét. Néhány éve egy hektár erdő 20 dollárt ért, ugyanannyi szójával bevetett terület 600 dollárt hozott. Így nagyon nehéz volt fellépni az erdőirtás ellen. Ma viszont a latex, továbbá az illatszer-alapanyagok és a gyógynövények kereskedelmére alapozva egy hektár csaknem 300 dollárt hozhat a tulajdonosnak - ráadásul a föld kiuzsorázása nélkül. Az erdő ugyanis megújul ilyen hasznosítás mellett.

Miközben Amazónia erdőterületéből napról napra lefaragnak a nagy mezőgazdasági üzemek, az erdő annak a népességnek köszönheti fennmaradását, amely fái között él. A térség megnyitása az agroüzlet számára Duarte szerint súlyos szociális konfliktusokra vezetett volna. Bahia állam például 15 éve eukaliptusz-ültetvényeket létesített a papíripar ellátására. Mára e vállalkozások java tönkrement, a környezet súlyos károkat szenvedett. A gazdagság délibábja eltűnt.

Acréban levonták a tanulságot, másként mérik a jólétet. Azzal, hogy fenntartható-e - írta a Le Monde.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását