2024. április 20. - Tivadar

A Reneszánsz év eredményei

Nagy érdeklődés kísérte a Reneszánsz Év keretében, összesen 910 millió forint értékben meghirdetett tudományos és művészeti pályázatokat, amelyre csaknem ezren jelentkeztek - tájékoztatta az Oktatási és Kulturális Minisztérium sajtóirodája pénteken az MTI
2008. május 9. péntek 16:08 - Hírextra

"A kulturális élet szinte minden területét érintő pályázatok lehetőséget biztosítanak tudományos konferenciák megvalósításához, irodalmi és színházi művek megszületéséhez, tehetséges zenészek, szakemberek érvényesüléséhez" - tudatta a tárca.

Az összegzés szerint a Reneszánsz túrák Magyarországon című pályázatra 481 iskola jelentkezett az ország minden szegletéből. A támogatott túrákon résztvevő diákok meghatározó múzeumi élményekkel gazdagodhatnak, művészeti alkotásokkal bővíthetik ismereteiket, tudományos ismeretterjesztő, interaktív kiállításokon, valamint múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehetnek részt az év folyamán.

A reneszánsz a mai színház tükrében című pályázatot színházi társulatok és szakemberek részére írták ki, 72 magyarországi és határon túli színházi társulat nyújtott be pályamunkát a reneszánszhoz kötődő, de műfaji megkötés nélküli új, egész estés produkciók létrehozását célzó pályázatra.
A fiatal zenészek és kulturális menedzserek külföldi továbbtanulásának támogatására kiírt komolyzenei pályázat célja, hogy elindítson fiatal zenei tehetségeket a nemzetközi karrier felé vezető úton. A támogatást a 12 jelentkező közül 5 tehetséges fiatal művész kapja meg, akik a program keretei között egy évet tölthetnek el egy általuk kiválasztott, vagy a Klassz Zenei Iroda által felajánlott külföldi zenei intézményben, zenei fesztiválnál.

Az árpilis 30-i határidőig csaknem kilencven pályamű érkezett a fordítás-támogatási pályázatra. A támogatás lehetővé teszi fordítói ösztöndíjak biztosítását, fordítók és kiadók tájékoztatására információs anyagok létrehozását, idegen nyelvű honlap-fejlesztést, és a nemzetközi könyvvásárokon való intenzívebb részvételt.

Százhúszan indultak a Balassi Intézet pályázatán, amelynek célja, hogy különféle tudományos programokkal és kiadványokkal méltó emléket állítson a magyar reneszánsz kiemelkedő alakjának, Mátyás királynak és korának. A beérkező pályaművek közül azok a programok részesülnek támogatásban, amelyek Hunyadi Mátyás személyét és korát, a humanista és reneszánsz kultúrát állítják fókuszba, valamint a korhoz kötődő emlékeket dolgozzák fel.

A műszaki örökség reneszánsza témájú pályázattal lehetőséget akarnak teremteni a vidéki örökség értékeinek megújítására, korszerű bemutatására. A pályázat támogatja továbbá a műszaki, technikai- és közlekedéstörténeti emlékanyag, valamint az ipari örökség védelmét.
A Reneszánsz Év 2008 programsorozatát Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából rendezik meg. Az évad költségvetése 4 milliárd forint, ebből 1,4 milliárd forint jut a programok finanszírozására, 2,6 milliárdot pedig pályázatokra és fejlesztésekre fordítanak.

A tárca elsőként a közművelődési, közgyűjteményi pályázatokat hirdette meg 2008. február 12-én több mint 1,2 milliárd forint összértékben. Az igen nagy érdeklődést kiváltott pályázatok után április elején 910 millió forint értékben újabbakat indított el, a Magyar Digitális Képkönyvtár című pályázaton pedig 220 millió forintot osztanak szét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását