2024. április 19. - Emma

Spanyolország kincsvadászokat perel

Az 1804-ben eltűnt legendás Mercedes spanyol hadihajó maradványaiból származik az az Atlanti-óceánból kiemelt kincs, amelynek felfedezését az amerikai Odyssey vállalkozás kutatói 2007 májusában jelentették be - közölte egy csütörtöki sajtóértekezleten Jam
2008. május 8. csütörtök 20:25 - Hírextra
A spanyol állam már 2007 májusában több pert indított az amerikai cég ellen, hogy megakadályozza az elsüllyedt spanyol hajók felkutatása során lelt kincsek eltulajdonítását, de akkor a peranyag még nem hivatkozott közvetlenül az Odyssey Marine Exploration 2007. május 18-i bejelentésére. Akkor a cég azt közölte, hogy kutatói 500 millió dollár (mintegy 82 milliárd forint) értékű, gyarmati időkből származó ezüst- és aranypénzt leltek az Atlanti-óceán mélyén. A kincsvadászok nem hozták nyilvánosságra a pontos lelőhelyet, csak annyit árultak el, hogy az ismeretlen eredetű, általuk Fekete hattyú névre keresztelt hajó roncsára nemzetközi vizekben bukkantak rá.

Goold csütörtökön a spanyol kulturális minisztérium illetékeseivel az oldalán ismertette azokat a bizonyítékokat, amelyek alapján azonosították a kincs eredetét. Korabeli dokumentumok tartalmazzák a Mercedes rakományának listáját, és annak megfelelnek a hajóról kiemelt értékek. A lelet helye is igazolja a spanyol kormány álláspontját, s mivel hadihajóról volt szó, a nemzetközi jog szerint - fejtette ki az ügyvéd - a kincs a spanyol államot illeti meg.

Az Odyssey azonban még időben elszállította az összesen 17 tonna súlyú pénzleletet Gibraltárról amerikai székhelyére, a floridai Tampába, tárolásának pontos helyét titokban tartja és azt hangoztatja, hogy nemzetközi vizeken kutatták fel az elsüllyedt hajót, ezért a kincs őket illeti meg. A spanyol kormány egy tampai bíróságon indított pert a kincsvadászok ellen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását