2024. május 4. - Mónika, Flórián

Uniós szerepvállalás kell

Komoly szerepet kell vállalnia az Európai Uniónak az abháziai helyzet megoldásában - mondta Göncz Kinga külügyminiszter kedden az MTI-nek. Aggodalomra ad okot a helyzet. Az Európai Uniónak mindenképpen komoly szerepet kell vállalnia a helyzet megoldásában
2008. május 7. szerda 06:50 - Hírextra

A magyar külügyminiszter kiemelte: a közeljövőben várhatóan tárgyal majd az újonnan kinevezett grúz külügyminiszterrel, Jekatyerina Tkeselasvilivel a helyzetről.

Temur Iakobasvili, a szakadár területek (Abházia és Dél-Oszétia) reintegráció-ügyi minisztere kedden Brüsszelben azt mondta: országa nagyon közel került az Oroszországgal való háborúhoz.

Iakobasvili azért érkezett Brüsszelbe, hogy aktívabb szerepvállalást kérjen az EU-tól a feszültség enyhítéséhez, értesülések szerint akár határ menti járőrözés, illetve rendőri műveletek formájában is. Az államminisztert este hallgatja meg az Európai Parlament külügyi bizottsága.

Oroszország és Grúzia között azóta éleződött ki különösen a viszony, hogy az április elején tartott bukaresti NATO-csúcsértekezlet előtt Tbiliszi erőteljesen szorgalmazta NATO-tagjelöltté nyilvánítását. Ezt Bukarestben nem kapta meg Grúzia, de az észak-atlanti szervezet nyitva hagyta az ország csatlakozásának lehetőségét.

Moszkva április végén az "ott élő orosz állampolgárok" megvédésének szükségességére hivatkozva jelentette be az a szakadár Abháziában állomásozó erőinek növelését. Diplomaták úgy vélekednek, hogy mintegy 1200 plusz orosz katonáról lehet szó.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását