2024. április 30. - Katalin, Kitti

Valami nincs rendben: az emberek félnek

A tavalyi események fényében az idei október 23-a más, mint eddig. Összeállításunkban a fővárosi közhangulatnak jártunk utána, annak, hogy ki mire számít az ünnep kapcsán. Megkérdeztünk étteremtulajdonosokat, lakókat, felhívtunk egy taxitársaságot, érdekl
2007. október 22. hétfő 11:21 - Pór Károly
Felhívtunk olyan vendéglátóipari-egységeket, melyek közel esnek egy-egy nagyobb rendezvényhez, hogy ki merik-e nyitni üzletüket. Megkérdeztünk V. kerületi lakosokat, hogy otthon lesznek-e az ünnepen. Tájékozódtunk a televízióknál, hogy adott esetben készek-e bármikor, bárhonnan élőben közvetíteni. Az egyik legnagyobb taxitársaság vezetőjétől azt tudakoltuk, hogy vajon a taxisokat nem riasztják-e el a munkától a tavalyi események, és érdeklődtünk a baleseti sebészeten is, hogy hány orvos fog dolgozni aznap.

A vendéglátó-ipari egységek vezetőinek, dolgozóinak megoszlott a véleménye október 23. kapcsán. Van olyan üzletvezető, aki egyáltalán nem tart rendzavarástól, ezért nyugodtan ki meri nyitni éttermét, de olyan illetővel is beszéltem, aki nemhogy nem mer kinyitni, de erre a napra külön őrző-védőt is fogadott kávézója megóvása érdekében.

Sörözőtulajdonos a Ferenciek teréről

„ Mi október 23-án mindig nyitva tartunk, és ez idén sem lesz másképp. A tavalyi zavargások nem érintették éttermünket, és most sem tartok effélétől, egyébként szerintem az utcán nem fognak megismétlődni a 2006-os események.”

Felszolgálónő a parlamenthez közeli kocsmából

„Nyitva leszünk, mert ilyenkor mindig sok vendég van. Szerintem lesz balhé, de én nem félek, mert közel vagyunk a parlamenthez, és biztos, hogy sok lesz a rendőr errefelé.”

Kávéházvezető a Múzeum körútról

„Nem leszünk nyitva október 23-án! Ilyenkor teljesen fölösleges nyitva tartani, mert szinte kizárólag csak WC-nek használják a kávézót. Tavaly is ez volt, amikor nyitva voltunk, ráadásul különböző csoportok is gyülekeztek a közelünkben, akik még a kevés külföldi vendéget is elriasztották. Én félek, és az üzletet is féltem, ezért erre a napra külön biztonsági őrt is fogadunk a kávézó védelmére.”

Kossuth téri étterem vezetője

„Mi ünnepnapokon soha nem nyitunk ki, így október 23-án is zárva leszünk, de egyébként nem érzek veszélyt. Szerintem túl van ez az egész reagálva és idén nem lesznek rendbontások.”

Az V. kerületben lakók véleménye már nem volt ennyire különböző. A nyilatkozók többsége aggodalmát fejezte ki az ünneppel kapcsolatban.

Gyermekét féltő anya

„Valószínű, hogy nem leszünk Pesten az ünnep napján, mert félek a tavalyi események után. A fiam barátját egy megemlékezést követően hazafelé menet megverték a rendőrök. Ezért az biztos, hogy a gyerekemet nem engedem ki az utcára.”

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását