2024. május 4. - Mónika, Flórián

Lerántják a leplet Indonéziáról

Tíz évvel a január végén elhunyt Suharto indonéz diktátor bukása után az emberjogi harcosok megpróbálják lerántani a leplet Indonézia történelmének sötét lapjairól - az Indonéziai Kommunista Párt (IKP) elleni véres megtorlásról.
2008. május 7. szerda 13:40 - Hírextra

Az 1960-as években az Indonéz Kommunista Párt a világ legnagyobb kommunista pártja volt a kínai és szovjet kommunista párt után. Állítása szerint 20 millió híve van, közöttük számos paraszt és értelmiségi.

A hidegháború idején hat hónapon át tartó kegyetlen megtorlást kell elviselniük: 1965-1966-ban "a vörösökkel" szimpatizálók közül 500 ezer-2 millió embert gyilkolnak meg. Ez volt a XX. század feledésbe borult legsúlyosabb vérfürdője. A kommunista párt 2008-ban még mindig betiltott szervezet Indonéziában.

A kommunisták ellen irányuló mészárlásokat számos részletében ma is homályos államcsínykísérlet előzte meg 1965. szeptember 30-án, amelynek elkövetésével a kommunista pártot vádolták.

Egy fiatal tiszt, Suharto arra használta fel a meghiúsult puccskísérletet, hogy kezébe ragadja a gyeplőt, és néhány hónap múlva eltávolítsa Sukarno elnököt a hatalomból.
Jáva szigetének központi részén forgalmas út vezet át a rizsföldeken. Achmad Nashori emlékszik, hogyan segített itt eltemetni több mint negyven éve a frissen meggyilkolt kommunista szimpatizánsokat.

A hatvanéves indonéz falusi a domboldalra mutat. Elmondja, hogy hét másik földművessel együtt hajnalban vezényelték ki a helyi hatóságok. Együttesen öt holttestet vonszoltak egy erre a célra ásott gödörbe, amelyet utána földdel temettek be. Ez 1965-ben vagy 1966-ban történt.
"Volt közöttük, akit tarkón, halántékon, hátba vagy hasba lőttek" - emlékezett vissza.
Nashori szerint a falujában a tömeggyilkosságokat az Ansor, a Nahdlatul Ulama (NU), a legnagyobb muzulmán szervezet ifjúsági szárnya követte el, de a Muhammadiyah, a második legnagyobb muzulmán szervezet és a mai politikai elit gerincét alkotó több kisebb csoport is érintett volt bennük.

Ezek a csoportok égtek a vágytól, hogy megkezdhessék a megtorlást. Amint zöld utat kaptak a hadseregtől, rárontottak a kommunista szimpatizánsokra.

Suharto 32 éven át irányította vaskézzel Indonéziát, széleskörű kommunistaellenes propagandát folytatva. A tömeggyilkosságok témája azonban tabu volt. Azok, akik megpróbálnak fényt deríteni a tragikus eseményekre, az elit heves ellenzésébe ütköznek.

A kormány tagjai azoknak az örökösei, akik az Új Rend, a Suharto-rezsim idején hatalmon voltak - mondta Yati Andriyani, a Kontras emberi jogi szervezet képviselője.

Egyáltalán nem bízom benne, hogy a tömeggyilkosságok ügye bíróságra kerül - véli Nur Kholis, akit az Emberi Jogok Nemzeti Bizottsága (Komnas HAM) bízott meg a kérdésben folytatandó nyomozással. A Kontras tagjai szintén tudatában vannak a kérdés kényes voltának: egyelőre csak a tömegsírokat akarják felmérni, az áldozatok exhumálása nélkül.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását