2024. április 25. - Márk

Hogyan lehet tartós a fogyás?

Eredményes és tartós lehet a fogyás, ha a szénhidrátot elkülönítjük a fehérjétől. Régen a kövér ember szimbolizálta a jómódot és a gazdagságot, ma azonban ez már az egészségtelenség jele.
2008. május 7. szerda 16:11 - Hírextra

Európában egyébként a lakosság 50 százaléka elhízott, az a szám Magyarországon pedig hatvan százalék A fogyókúrák szükségtelenek volnának, ha az emberek alapvetően egészségesen étkeznének. Ezúttal ismét hasznos tanácsokat kaphatnak Balla Sándor dietetikustól.

- Ha valaki súlyfelesleggel küzd és áttér az egészséges életmódra, az már önmagában súlycsökkenést fog eredményezni. Fontos megérteni, hogy hiába kezdünk fogyókúrákba, ha az életmódunkon nem változtatunk, akkor vissza fogjuk hízni az egészet, vagy még többet, ezt nevezzük jojo-effektusnak.

Mindenkinek más fogyókúra tesz jót és hoz eredményt, emiatt fontos, hogy mielőtt belekezdenénk, szakorvos segítségét kérjük. A diéták 4 nagy főcsoportba oszthatók, közülük ezúttal a szétválasztó diétát ismerhetik meg.

- Világszerte sok millió ember követi a testkontroll-, más néven szétválasztó diétát, amely az amerikai Harvey és Marilyn Diamond nevéhez fűződik. Diétájuk lényege: az étrend zömmel gyümölcsből és zöldségből áll, a szénhidrátokat pedig külön kell választani a fehérjéktől. A módszer szerint délelőtt csak gyümölcsöt vagy gyümölcslevet szabad fogyasztani, ebédre gyümölcsöt, salátát, zöldséget, vacsorára zöldséggel együtt valamilyen keményítőtartalmú vagy állati eredetű élelmiszert, vacsora után legalább 3 órával ismét gyümölcsöt. 2-3 naponként az ebéd csak gyümölcsből álljon.

Tészta, kenyér, gabona és magvak megengedhetők ebédre vagy vacsorára, tejtermékek ­ kivéve a vaj - nem fogyaszthatóak. Hús pedig csak mértékkel.


- A módszer egyik alapja az az elv, hogy a szervezet elkülönült időszakaszokban működik. Eszerint a szervezet táplálékot felvevő időszaka 12-20 óra, a beépülési időszak 20-04 óra, a kiválasztás időszaka pedig 04-12 óra közé esik. A szerzők erre alapozzák azt az elméletet, amely szerint a délelőtti kiválasztási időszakot nem ajánlatos megzavarni nagyobb táplálékfelvétellel. Szerintük az emésztés sok energiát igényel, ezért a délelőtti kiválasztási időszak alatt csak friss gyümölcsöt, vagy annak levét szabad fogyasztani, mivel ezek lebontása nem igényel különösebb energiát. Elméletük másik alappillére az ételek szétválasztásának elve. Eszerint magas szénhidráttartalmú növényi, illetve magas fehérjetartalmú állati táplálék nem fogyasztható egyszerre, mert az így együtt fogyasztott táplálékok (például: hús és magas keményítőtartalmú köret, például tészta, rizs, kenyér) nem emésztődnek meg, hanem rothadásnak indulnak a bélrendszerben.


A 90 napos diéta is erre alapszik, ami egyébként a meglehetősen egészséges módszerek közé tartozik.

Forrás: netbulvar.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását