2024. április 28. - Valéria

Áttörés az üvegházhatású gázok elleni küzdelemben?

A Newcastle-i egyetem kutatói olyan technológiára bukkantak, amellyel energiatakarékosan lehet széndioxidot gyűrűs karbonátokká alakítani.
2008. május 7. szerda 09:06 - Hírextra
A Michael North professzor vezette csapat becslései szerint a módszerrel akár évi 48 millió tonna felesleges széndioxidot is ki lehetne vonni, négy százalékkal csökkentve az Egyesült Királyság éves kibocsátását. Tanulmányuk a European Journal of Inorganic Chemistry című szaklapban jelent meg.
Gyűrűs karbonátokat használnak fel többek között az oldószerek és lebomló csomagolóanyagok gyártásánál, valamint a vegyiparban. Ezen kívül újfajta kopogásgátló adalékok gyártásához is fel lehetne használni ezeket a vegyületeket - növelve a benzin hatékonyságát, és tovább csökkentve a széndioxid-kibocsátást.

Eddig is ismerték a széndioxid és az epoxidok közti reakciót, amely során létrejönnek a gyűrűs karbonátok, de mindezidáig igen energiaigényes folyamat volt, továbbá rendkívül tiszta széndioxid kellett hozzá.

A newcastle-i csapatnak sikerült kifejlesztenie egy olyan katalizátort, amelynek segítségével a reakció szobahőmérsékleten és légköri nyomáson is lezajlik - ezzel jócskán csökkentve a szükséges energia mennyiségét. Eddig az összes olyan megoldás, amelyben a széndioxidot valamilyen hasznosítható termékké próbálták átalakítani, olyan sok energiát igényelt, hogy több széndioxidot termelt, mint amennyit felhasznált.

North professzor szerint ha a gépkocsik katalizátorához hasonlóan valamilyen sok széndioxidot kibocsátó forrásnál - például egy hagyományos erőműnél - alkalmaznák az új katalizátort, az kivonná a széndioxidot, és egyben kereskedelmileg értékes anyaggá alakítaná át.

A módszer a laborban már sikeresen bevált, jelenleg tovább kísérleteznek, hogy optimalizálják a hatékonyságát, majd nagyobb léptékben is kipróbálják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását