2024. április 27. - Zita

Anyja szerint Sarkozy vicces

Azért mégiscsak vicces, hogy egy politikai menekült fiából köztársasági elnök lett - mondta Andrée Sarkozy, az egy éve francia elnökké választott Nicolas Sarkozy édesanyja, aki az Omega TV nevű internetes csatornának adott negyven perces interjúban előszö
2008. május 7. szerda 14:32 - Hírextra

A francia köztársasági elnök édesapja, Sárközy Pál azért hagyta el 18 évesen Magyarországot egykori felesége elbeszélése szerint, mert "Szibériába küldték katonai szolgálatra". Salzburgban találkozott egy franciával, aki azt ígérte, ha aláírja az elétett papírt, akkor eljuthat Párizsba. Sárközy Pál így szerződött le akaratán és tudtán kívül az Idegen Légióba.

A kötelező orvosi vizsgálatot egy magyar orvos végezte el rajta, aki azt mondta: "Sárközy, óriási hülyeséget csináltál". Az orvos azonnal alkalmatlannak nyilvánította honfitársát és nagyvonalúan pénzt adott neki, hogy Marseille-ből Párizsba juthasson, ahol Sárközy Pál az első éjszakákat 1948 decemberében a Diadalív árnyékában egy metrónyíláson melegedve az utcán töltötte. Később más magyar menekültnek köszönhetően talált munkát és szállást, majd két évvel később elvette a francia joghallgató Andrée-t - emlékezett vissza az államfő édesanyja.

Andrée Sarkozy elmesélte, hogy az anekdota, miszerint fia mindig is köztársaság elnöknek készült egy dél-franciaországi gyerekkori nyaralásból származik, amelyet a három Sarkozy-fiú egy baráti családnál töltött. Amikor a 7 éves Nicolas haját kedvesen megborzolta a vendéglátó családfő, a fiú azt válaszolta: "Ki engedte meg magának, hogy a fejemhez érjen? Nem tudja, hogy köztársasági elnöknek készülök?"

Andrée Sarkozy szerint az igaz, hogy a három testvér közül Nicolas szenvedett leginkább szülei válása miatt, de az nem, hogy azt annyira dramatikusan élte volna meg, hiszen annak ellenére, hogy édesapja nem volt jelen, mindig tudtak egymásról és a mai napig jó a viszony a családon belül. Sárközy Pál még kétszer nősült és a harmadik házasságából további két gyermeke született.

Az újságíró kérdésére Andrée Sarkozy tagadta, hogy fiai azért lettek sikeresek, mert különösebben szigorú lett volna velük. Három dolgot kért tőlük: tanuljanak, sportoljanak és ne hazudjanak neki. Mindhárom fiával nagyon jól megértették egymást, de a legközelebb Nicolas állt hozzá, akit kamaszkorától csak a politika érdekelt. Míg testvérei korabeli barátaikkal játszottak, ő már 14-15 évesen inkább anyja orvos és ügyvéd barátaival beszélgetett a világ dolgairól. Az államfő édesanyja szerint fia valójában olvasmányélményein keresztül lett politikus. De Gaulle tábornoktól már gyerekkorában mindent elolvasott.

Az államfő édesanyja Nicolas Sarkozy mindhárom feleségről elismeréssel beszélt.
"Carla imádnivaló, mindenki szereti a családban. Különleges lány: nagyon szép, nagyon okos, nagyon vicces és nagyon kedves. Kell ennél több ahhoz, hogy valaki jó feleség legyen?! És nagyon jó nevelést kapott. Láthatták Angliában, milyen természetesen viselkedett. Tökéletes" - vélekedett Andrée Sarkozy a köztársasági elnök és felesége, Carla Bruni első közös hivatalos útjára utalva.

Csak egyetlen dolgot hányt a volt topmodell szemére anyósa. Azt, hogy ő csak alig két hétig lehetett a fia oldalán first lady, mert az válása után szinte azonnal találkozott Carlával - fogalmazott ironikusan a 80 éves asszony.

Andrée Sarkozy igazán közel Marie-hoz, Nicolas Sarkozy első feleségéhez érezte magát. Nicolas és Cécilia válása nem lepte meg, mert a "dolog már egy ideje érett". "Számomra rejtélyes nő volt, nem nagyon értettem a viselkedését annak ellenére, hogy nagyon korrekt viszonyban voltunk" - hangsúlyozta Andrée Sarkozy.

"Minden francia édesanyját" az sem lepte meg, hogy Nicolas Sarkozy "lebarmozta" a Mezőgazdasági Szakkiállításon azt a bámészkodót, aki elutasította kézfogását. "Ez azért van, mert nagyon őszinte és nagyon természetes. Lehet, hogy sajnálatos, hogy a köztársasági elnök durva szavakat használ, de nekem az egész nem tűnik olyan tragikusnak" - véli Andrée Sarkozy, aki állítása szerint nem néz tévét, nem olvas újságot, nem kíváncsi a fiát érintő kritikákra, mert meg van arról győződve, hogy Nicolas Sarkozy csodálatosan végzi munkáját.

Az államfőnek az utóbbi hónapokban tapasztalt népszerűségvesztéséről édesanyja azt gondolja, hogy "ez benne volt a pakliban". Ami pedig a reformokat illeti, Nicolas-nak van még négy éve - véli Andrée Sarkozy. A köztársasági elnök édesanyja szerint Franciaországot egyébként sem könnyű kormányozni, mert mindig szigorúan fele-fele arányban volt bal- és jobboldali.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását