2024. május 3. - Tímea, Irma

Vakot játszottak a sztárok

Közismert emberek szemére kötöttek fekete kendőt és adtak a kezükbe fehér botot, hogy így menjenek át, nem látóként a Vörösmarty téren, üljenek be egy cukrászdába, rendeljenek és fizessenek is - nem ment könnyedén.
2008. május 6. kedd 16:50 - Hírextra
Horgas Eszter előadóművészt, Falusi Mariannt és Lang Györgyit a Pa-Dö-Dö tagjait, valamint Siklósi Gábor és Péter Ferenc mentőst - akik nemrégiben a saját robogójukkal siettek egy szívbeteg kislány megmentésére - kérte fel a feladatra Elekes Zoltán, az Árny alatt című kiállítás szervezője.

A tárlat áprilisban nyílt meg Budapesten és a vakok világát próbálja bemutatni. A keddi eseménynek is az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet: a vakok teljes értékű emberek, akiknek a látók sokat tudnak segíteni, ha ismerik, milyen problémáik adódhatnak a mindennapokban.

Hiába volt ismerős a terep a közismert embereknek, cseppet sem volt egyszerű bekötött szemmel átjutni a Vörösmarty téren. Kezdetben még szépen egymás mellett haladtak, ám egy idő után elbizonytalanodtak és mindenki más irányba sétált.

A cukrászdába azért sikerült megérkezniük, ám a következő nehézséget az asztalok okozták, ugyanis folyton útban voltak. A rendelésnél egyre hangosabban kérték az üdítőket, süteményeket, mert folyton egymás szavába vágtak. A fizetésnél pedig kiderült, hogy a papírpénzeket bekötött szemmel egyáltalán nem lehet megkülönböztetni egymástól.

Elekes Zoltán elmondta: a vakok ezt úgy oldják meg, hogy a különböző címleteket másként hajtják össze.

"Én láttam a kiállítást. Azért mentem el és vettem részt a mai programban is, mert fontosnak tartom, hogy látók és nem látók ismerjék meg egymás világát és segítsenek egymásnak" - mondta a távirati irodának Horgas Eszter.

A vakok hétköznapi életét bemutató Árny alatt című kiállítás a XVII. kerületben a Gregor József Általános Iskola melletti épületben június 15-ig látogatható. A tárlat egyik részében a vakok életét megkönnyítő tárgyak találhatók, mint a braille-írógép, beszélő számítógép és dombortérkép. A kiállítás másik felében a látogatók teljes sötétségben tapasztalhatják meg, mit érzékel egy nem látó ember különböző helyszíneken, a lakásban, az erdőben vagy a tóparton.

Elekes Zoltán az MTI-nek elmondta: a kiállítás Győrből indult el másfél évvel ezelőtt, majd Szegedre került, most pedig Budapesten látható. "Terveink szerint több nagyvárosba, például Kecskemétre, Szombathelyre, Debrecenbe is szeretnénk elvinni a kiállítást" - tette hozzá a tárlat szervezője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását