2024. április 25. - Márk

Sétálj az egészségedért!

Egyórás sétával indul szombaton a Margitszigeten a gyaloglást népszerűsítő elhízásellenes program. A sétaprogram résztvevőit Monspart Sarolta világbajnok vezeti.
2008. május 6. kedd 09:21 - Hírextra
A Magyar Elhízástudományi Társaság az Országos Egészségfejlesztési Intézettel közösen a szív- és érrendszeri betegségek és az elhízás megelőzése érdekében sétára hívja az embereket az ország több pontján.

Az első rendezvényt April Foley, az Egyesült Államok nagykövete, a rendezvény fővédnöke nyitja meg Budapesten, a margitszigeti Grand Hotel parkolójában, szombaton 10 órakor.

Halmy László belgyógyász, a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke elmondta, hogy saját vizsgálatai is alátámasztják a gyaloglás előnyeit a túlsúlyos és normál testsúlyú emberek körében. Halmy professzor munkatársaival a Semmelweis Egyetem testnevelési karán végzett kísérleteket munkatársaival a futás és a gyaloglás összehasonlítására.

Azt a függőleges irányú erőt mérték, mellyel a talajra érkezik a test futáskor, illetve gyalogláskor. Eredményeik szerint futáskor 64-85 százalékkal nagyobb teher jut a boka, a térd és a csípő izületeire, valamint a gerincre, mivel ekkor a levegőben van mindkét láb, míg gyaloglásnál az egyik láb mindig a talajt éri.

A futás helyett az Egyesült Államokban és a nyugat-európai országokban is elterjedt már a gyaloglás - mondta Halmy László. Ez az a mozgásforma, melyet kitartóan tudnak folytatni az elhízottak is, kevésbé áll fenn annak veszélye, hogy ízületi- vagy gerincfájdalmak miatt felhagynak a testsúlycsökkentő programmal, a rendszeres fizikai aktivitással.

Halmy László azoknak is javasolja a napi harmincperces gyaloglást, akiknek testsúlya rendben van, csupán az éves 30 dekagrammos "élettani", korral együtt járó súlygyarapodást kívánják megelőzni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását