2020. december 4. - Borbála, Barbara

Magyar-szlovák közös projekt

Európai Területi Együttműködés Csoportosulás (EGTC) jött létre a magyar-szlovák határon fekvő Ister-Granum Eurorégióban; az alapító okiratot 47 magyar és 39 szlovák település polgármestere írta alá kedden az esztergomi királyi vár lovagtermében.
2008. május 6. kedd 18:13 - Hírextra
Az eseményen részt vett Luc Van den Brande, az EU Régiók Bizottságának elnöke, Juraj Migas, a Szlovák Köztársaság magyarországi nagykövete és Plank Zoltán, Magyarország szlovákiai nagykövetségének első titkára.

Az új szervezet önálló jogi személy, társelnökei két évre Meggyes Tamás, Esztergom és Ján Oravecz, Párkány polgármestere.

"Az EGTC tervei között elsőként egy határon átnyúló logisztikai övezet, az Ipoly-hidak újjáépítése, turisztikai információs rendszer kiépítése és regionális borút létrehozása szerepel" - mondta el az MTI-nek Ocskay Gyula, az Ister-Granum Eurorégió Fejlesztési Ügynökség Kht. ügyvezetője.

Az Ister-Granum EGTC létrehozásának előnye, hogy hatáskört biztosít az eurorégió számára, és várhatóan ezek a szervezetek lesznek a legfőbb kedvezményezettjei annak a 8 milliárd eurós forrásnak, melynek kétharmadát az EU a közvetlenül határon átnyúló projektekre fordít 2013-ig.

Az új szervezet a résztvevők számára lehetővé teszi a határrégiókkal való rugalmas együttműködést. Ez nagyfokú önállóságot biztosíthat a központi államigazgatásokhoz és a kormányokhoz képest.

A magyar-szlovák határon fekvő Ister-Granum EGTC 86 település önkormányzati társulása, amelynek megalakulását a 2001-ben újjáépült Mária Valéria híd tette lehetővé. Területe meghaladja a 2.200 négyzetkilométert. Kétharmada Magyarországhoz, egyharmada pedig Szlovákiához tartozik, Esztergom 25-35 kilométeres körzetében. Lakossága eléri a 200.000 főt, központja Esztergom. Neve két folyónév latin elnevezéséből keletkezett: az Ister a Duna római kori latin neve, a Granum pedig a Garamé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását