2024. április 25. - Márk

Göncz Kinga az euróról

Magyarország 2009-ben nevezheti meg az euró bevezetésének céldátumát - mondta Göncz Kinga kedden Budapesten az MTI-nek. A magyar külügyminiszter egy nappal azelőtt nyilatkozott, hogy az Európai Bizottság szerdán várhatóan állást foglal a szomszédos Szlová
2008. május 6. kedd 15:38 - Hírextra
"Magyarország rendkívül intenzíven dolgozik a konvergenciaprogramnak megfelelően a reformokon. Elképzelhető, hogy 2009-re megtörténik a kritériumoknak való megfelelés. Akkor adatik meg számunkra az, hogy azt mondjuk, hogy kitűzzük az euró céldátumát" - mondta Göncz Kinga az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának ülése után.

A külügyminiszter szerint kérdés, mennyire kell sietni az euró bevezetésével, az övezethez csatlakozás ugyanis majdnem minden országban inflációt okozott, terheket rótt a lakosságra. Túl azon, hogy kitűzzük a céldátumot, figyelemmel kell lenni a korábbi tapasztalatokra - tette hozzá.

Stabilizálhatja a magyar gazdaságot, hogy a szomszédos uniós országok az euróövezet tagjává válnak. A régiót nagyon sokszor közösen kezelik, ez pedig stabilizációs szempontból is fontos lehet Magyarországnak - hangsúlyozta a magyar diplomácia vezetője.

Kocsi László, az európai ügyek bizottságának szocialista alelnöke is úgy vélte, hogy ha a mostani trendek folytatódnak, akkor meg lehet nevezni 2009-ben a céldátumot, a konvergenciaprogram akkori eredményei függvényében. A lehetőség adott, kérdés, hogy a magyar politika hogyan dönt majd - mondta a politikus a testület üléséhez kapcsolódó sajtótájékoztatóján.
Az európai ügyek bizottsága keddi ülésén megvitatta a Magyarország 2007. évi uniós tagságáról szóló jelentést.

Göncz Kinga a jelentéshez kapcsolódóan elmondta: 2007 sikeres éve volt az EU-nak, ezt mutatta a lisszaboni szerződés elfogadása és az előrelépés a klímapolitikában. A miniszter a példák között említette a roamingdíjak csökkentését és a postai liberalizáció ügyét is. Magyarország pedig csatlakozott a schengeni övezethez - tette hozzá.

Eörsi Mátyás, a testület liberális elnöke kiemelte: a kormány jelentése fontos és elfogadható.

Kocsi László szocialista politikus szerint reális képet ad a jelentés, és minden fontos kérdés benne van. Magyarországról kedvező képet mutat a dokumentum - tette hozzá.

A fideszes Hörcsik Richard kiemelte: jól megszerkesztett, alapos tanulmányról van szó. Ugyanakkor - tette hozzá -, a pozitívumok mellett nem tartalmazza a problémákat a jelentés. A konvergenciaprogramról szóló fejezet például nem veszi figyelembe a realitásokat - mondta.

A testület keddi ülésén - az MSZP és az SZDSZ kilenc igen és a Fidesz és a KDNP képviselőinek hét nem szavazatával - elfogadta a jelentést és az arról szóló miniszteri beszámolót. A bizottság egyhangúlag támogatta, hogy a jelentés az Országgyűlés plenáris ülése elé kerüljön.

A 85 oldalas jelentés szerint az európai építkezés szempontjából 2007 egyértelmű sikerként értékelhető. A beszámoló egyik felében Magyarország európai uniós tagságával összefüggő kérdések szerepelnek, a fennmaradó rész az Európai Unió 2007-es legfontosabb céljait, fejleményeit, a magyar törekvéseket és érdekeket foglalja össze.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását