2024. május 2. - Zsigmond

Franco és a Dalfesztivál

Massiel spanyol énekesnő meglepetésszerű győzelme az 1968-as eurovíziós dalfesztiválon nem csupán tehetségének volt köszönhető, hanem annak is, hogy hazája akkori diktátora, Francisco Franco tábornok szavazatokat vásárolt Spanyolország imázsának javítása
2008. május 6. kedd 17:02 - Hírextra
Mint az internetre felkerült előzetesben Inigo elmondja, az akkor Európa nagy részétől elszigetelt, fasiszta Spanyolországnak igen nagy szüksége volt valamiféle nemzetközi elismerésre. Éppen ezért a TVE és spanyol lemezkiadók vezetői járták Európát, lemezszerződéseket kínáltak helyi művészeknek, valamint megvették később soha adásba nem kerülő tv-sorozatok jogait cserébe a Massielnek juttatott szavazatokért. A La, la, la című sláger, amely a mai napig igen népszerű Spanyolországban, végül elütötte az elsőségtől az abszolút esélyesnek tekintett, Cliff Richard által előadott Congratulations-t.

Sir Cliff a csalás hírére rögtön bejelentette, hogy követeli rehabilitációját. "Annyi évig éltem a +második helyezett+ bélyegével, hogy csodálatos lenne, ha a dalfesztivál hivatalos képviselője felkeresne és közölné velem: Cliff, te nyertél. Ha tényleg kiderül, hogy én voltam a győztes, én leszek a világ legboldogabb embere " - nyilatkozta az énekes a The Guardian című brit napilapnak.

Bjorn Erichsen, az Eurovízió programigazgatója mindazonáltal kétségeinek adott hangot. "Franco ragaszkodott országa sikeréhez? Végül is nem a NATO-ról, nem az Európai Unióról, vagy valamilyen fontos politikai kérdésről volt szó, hanem csupán egy vacak kis dalversenyről" - felelte a L,Express című francia hetilap kérdésére, de azért némi malíciával hozzátette: elképzelhető, hogy valami igazság mégiscsak van a csalásban.

Maga Massiel egyelőre nem kommentálta az ügyet, annál inkább Joan Manuel Serrat, akinek a dalt eredetileg szánták. Serrat lemondta a részvételt, mivel nem engedélyezték neki, hogy anyanyelvén, katalánul énekelje a dalt. A tartományi nyelvet, akár a többi spanyolországi kisebbségét, minden erővel elnyomták a Franco-rezsim idején. "Ha visszatekintünk arra, hogy micsoda propagandagépezetet mozgósítottak annak érdekében, hogy Massielből nemzeti hőst csináljanak, nyilvánvalóvá válik, hogy itt nem csupán egy dalfesztiválról volt szó. Mindez a rezsim dicsőítését szolgálta" - mondta Fernandez.

Mellesleg a Congratulations sokkal nagyobb nemzetközi sláger lett, mint a La, la, la, de Cliff Richardnak soha nem sikerült euroviziós dalfesztivált nyernie. 1973-ban próbálkozott még egyszer, de akkor csak a harmadik hely jutott neki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását