2024. április 28. - Valéria

Kecskeméti kórház kapott műszert

A műtéti eljárás egyik legmodernebb eszközét, egy teljes laparoszkópos rendszert adományozott 22,7 millió forint értékben a Bács-Kiskun megyei önkormányzat kórházának a Gyermekrák Alapítvány.
2008. május 6. kedd 16:58 - Hírextra
Az orvos kezét hosszabbítja meg a műszer, amely ma a legmodernebbnek számít Magyarországon - mondta Balogh István, az alapítvány elnöke, aki kedden adta át a műszert Svébis Mihálynak, a kórház főigazgatójának Kecskeméten.

Balogh István beszámolt arról: az elmúlt három évben 627 millió forint értékben vásároltak és adtak át műszereket, amelyekből határon túli, elsősorban romániai és ukrajnai kórházak is kaptak.
Az alapítvány elnöke hangsúlyozta: a szervezet 46 települési és területi önkormányzattal is megállapodást írt alá - a legutóbb a Bács-Kiskun megyeivel -, amelynek keretében készpénztámogatást adnak a rákbeteg gyermekeknek és hozzátartozóiknak, illetve gyógyszerek beszerzését vállalják.

Balogh István közlése szerint a személyi jövedelemadó egy százalékából befolyt támogatások teremtik meg az alapját annak, hogy a rákos gyermekek gyógyításához szükséges műszereket és gyógyszereket be tudják szerezni és át tudják adni a gyógyintézeteknek.
Hozzátette: a kiemelten közhasznú alapítvány az önkormányzatok és a kormány által ellátandó feladat egy részét vállalja át.

Svébis Mihály, a megyei kórház főigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a laparoszkópos rendszerrel végzett műtétek különösen rosszindulatú daganatos betegségek esetén nyújtanak óriási előnyt; a műtét után a beteg nagyon rövid időn belül elhagyhatja a kórházat, csökken a műtét utáni fájdalom, s a beavatkozás kevésbé terheli meg a beteg védekező képességét.

Az eszköz a párhónapos kortól a felnőttkorig a teljes műtéti eljáráshoz alkalmazható, azt a kórház saját költségvetéséből csak 2-3 év múlva tudta volna beszerezni.

Svébis Mihály kérdésre válaszolva elmondta: a műszert a gyermekgyógyászatban csak pár év múlva tudják használni, mert jelenleg nincs Bács-Kiskun megyében gyermeksebészeti osztály.
"A Pólus Program keretében, többmilliárdos beruházás eredményeként új gyermekgyógyászati osztály épül a megyei kórház területén, mely várhatóan 2012-ben készül el" - közölte a főigazgató. Hozzátette: a műszert addig is használni tudják a felnőttsebészeten.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását