2024. április 27. - Zita

Brüsszeli pályázatot nyert a Magyar Szövetség a Kulturált Alkoholfogyasztásért civil szervezet

Az év elején a HAFRAC (Magyar Szövetség a Kulturált Alkoholfogyasztásért) közgyűlés elfogadta a HAFRAC 2008-as éves munkatervét, amelynek egyik sarkalatos eleme a "2340 enjoying a drink responsibly" -2340 felelősségteljesen élvezd az italodat"program és e
2008. május 6. kedd 11:02 - Hírextra
Ezt be is nyújtottuk a CEPS-EFRD-nek, és a április végén érkezett a jó hír, hogy az EFRD ( Európai Fórum a Felelősségteljes Alkoholfogyasztásért) jónak ítélte a pályázatunkat, mint a fogyasztó tájékoztatás-nevelési célzatú programot és azt pénzforrással is támogatja.

A program lényege, hogy a fogyasztóközönséggel először megismertetjük az alkohol egység fogalmát, amely 8-12 gramm alkoholt jelent. Ennyi van egy deci borban, vagy egy kétcentes szeszesitalban, vagy egy pohár (nem korsó)sörben.

A jelképes " 2340" szám magyarázata:

Kulturáltan, felelősségteljesen fogyasztja az alkoholt az a személy , aki naponta nem több, mint az alábbi egységet fogyasztja:

- nőknél naponta két egységet , ezt jelenti a 2-es szám,

- férfiaknál naponta három egységet, ezt jelenti a 3-as szám,

- ünnepléseknél, speciális alkalmakkor, összejövetelekkor négy egységet,ezt jelenti a 4-es szám,

- a 0 pedig azt jelenti, hogy vannak olyan alkalmak amikor egy csepp alkohol sem fogyasztható, ilyenek : vezetés előtt-alatt, nőknél a terhességi hónapok, bizonyos gyógykezelés alatt állók. Ugyancsak ajánlatos hetente egy "száraz"napot tartani, amikor nincs alkoholfogyasztás.

A két évig tartó felvilágosító-nevelési célú program kivitelezésénél az addiktológusok, a miniszteriális (egészségügy,szociális, oktatásügy) döntéshozók elvi támogatására is számítunk, az előzetes tárgyalások erre minden reményt megadnak.

HAFRAC Dr. Séllyei Gábor főtitkár és Dr. Győry László titkár
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását