2024. május 3. - Tímea, Irma

Programok Gizella nap alkalmából

Tizenhetedik alkalommal rendezik meg Veszprémben a Gizella Napokat; a királynék városában szerdától hat napon át több mint ötven programon vehetnek részt az érdeklődők - tájékoztatta Porga Gyula, Veszprém alpolgármestere az MTI-t. Május 7-én, Gizella nap
2008. május 5. hétfő 19:40 - Hírextra

Közlése szerint a csütörtöki programok közül kiemelkedik a Zala György Szimpózium, amelyet a szobrászművész születésének 150. évfordulója alkalmából rendeznek meg, s amelyen a várbeli Dubniczay-házban művészettörténészek és történészek tartanak előadásokat. Este a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) veszprémi regionális székházában Rostetter Szilveszter zeneszerző, zongoraművész ad estet.

Pénteken délelőtt tartják a Jubileumi Reguly Emlékülést az MTA székházában Reguly Antal halálának 150. és a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület megalakulásának 25. évfordulójára emlékezve. A városházán bemutatják "A város élni akar" című várostörténeti könyvet, megnyitják Baráth Hajnal textilművész kiállítását a Vár Galériában, a városi művelődési központban pedig viselettörténeti kiállítás nyílik. Este átadják a zeneiskolában a Csermák-díjakat, majd a Veszprém Táncegyüttes ad gálaműsort a városi művelődési centrumban.

Szombaton rendezik a Gizella Napok főünnepségét: délután történelemidéző jelmezes felvonulás lesz a veszprémi belvárosban és a várban, majd a vár szabadtéri színpadán Debreczenyi János polgármester és Miklósa Erika operaénekesnő köszönti a résztvevőket. Ezt követően átadják a Gizella-díjakat és a Veszprém tiszteletbeli polgára címet, majd bemutatkoznak a "királyi városok": Székesfehérvár, Tata, Várpalota, Veszprém. A városok kulturális bemutatóját ünnepi gálaműsor követi, amelyben többek közt fellép a Palya Bea Quintet, illetve koncertet ad Jamie Winchester és Hrutka Róbert.

Pünkösdvasárnap tartják a várudvari játékokat és a nemzetiségek (német, örmény, lengyel, cigány) bemutatkozását az Óváros téren. Ugyanitt este a Fiesta együttes ad koncertet.

Pünkösdhétfőn reneszánsz vásári forgatag várja a vendégeket, lesz lacikonyha, kürtőskalács, langaló és ökörsütés is. Beke Kata és "csapata" pedig vásári színházi komédiát mutat be. A Gulya-domb színpadán egész nap zenészek, táncosok, hagyományőrző együttesek lépnek fel.

Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy a hat nap valamennyi rendezvénye ingyenes. Elmondta, hogy a "királynék városa" 8,3 millió forinttal támogatja a programsorozatot, de számos cég, intézmény is szponzorálja a Gizella Napokat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását