2024. május 3. - Tímea, Irma

Készülnek a súlyemelők

Hétfőtől a tatai edzőtáborban készül az a három férfi súlyemelő, akinek esélye van arra, hogy a sportág egyetlen magyar kvótájának birtokosaként induljon az augusztusi pekingi olimpián.
2008. május 5. hétfő 14:59 - Hírextra

Ádám Róbert (56 kg), Baranyai János (77 kg) és Nagy Péter (plusz 105 kg) szerepelt a legjobban annak a válogatottnak a tagjai közül, amely az áprilisi, olaszországi kvalifikációs Európa-bajnokságon a nemzetek pontversenyében a harmadik helyen végzett, s így egy ötkarikás indulási helyhez jutott.
Hogy a trióból ki érdemli majd ki a pekingi repülőjegyet, arról később születik döntés - közölte a hétfői sajtótájékoztatón Fehér Tamás, a Magyar Súlyemelő Szövetség (MSSZ) elnöke, hozzáfűzve, hogy még van idő a lehető legjobb választásra, hiszen a Magyar Olimpiai Bizottságnak elegendő július közepe táján leadni az ötkarikás játékokon indítandó magyar emelő nevét.

Nem kizárt ugyanakkor, hogy egy további magyar is ott lehet majd a kínai fővárosban, ez akkor dől el - várhatóan május végére -, amikor a nemzetközi sportági szövetség, az IWF lezárja az olimpiai résztvevők listáját. Tudniillik a névsor még változhat - például visszalépés vagy doppingvétség, ebből fakadóan pedig eltiltás miatt -, s adott esetben megduplázódhat a magyar súlyemelőkvóták száma.
"Mi azonban nem csupán Pekingben, az idei olimpiában gondolkodunk, hanem már Londonig, a 2012-es játékokig tekintünk előre" - fogalmazott az MSSZ elnöke. "Akkorra szeretnénk egy, a jelenleginél ütőképesebb, erősebb csapatot kialakítani tehetséges fiataljainkból, akik tisztán készülnek. Mi olyan úton indultunk el az ismert athéni botrányt követően, ami mintaszerű, s jó példaként vagyunk számon tartva a világban, mert a munkánk a doppingmentességen alapul. Nem másokra mutogatunk, hanem a magyar súlyemelés tisztán tartásán őrködünk, s az ellenőrzésre is odafigyelünk" - mondta Fehér Tamás.

Az elnök kitért rá, hogy a tiszta felkészülésért, egyszersmind az utánpótlás-fejlesztésért úgy dolgoznak, hogy a múlt évhez képest is még tovább csökkent a szövetség költségvetése, jelesül 30 százalékkal. Anyagi gondok miatt nem tudnak versenyzőt küldeni az idei junior világbajnokságra, amelyet június közepén rendeznek Kolumbiában, de örülnek, hogy legalább az európai korosztályos Eb-ken lesznek magyar súlyemelők. Az elnök megemlítette még, hogy bár felnőtt női súlyemelő nem szerepelhet a pekingi olimpián, a szakág nem áll le: az itáliai - hatodik helyen zárt - válogatottból ugyancsak hétfőtől hárman, az olimpiai ezüstérmes Krutzler Eszter, továbbá Nagy Nikolett és Szepesi Martina is a tatai edzőtáborban készül a jövő Peking utáni feladataira.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását