2024. május 5. - Györgyi

Csökkentenék a távfűtés áfáját

Csökkentené 10 százalékponttal a távfűtés díjának áfáját Hagyó Miklós (MSZP)főpolgármester-helyettes, ezért levélben fordult fővárosi és országgyűlési képviselő párttársaihoz - közölte maga a kezdeményező hétfőn az MTI-vel. A Pénzügyminisztérium elutasíto
2008. május 5. hétfő 18:08 - Hírextra

A közlemény szerint a kezdeményezés lényege, hogy a távfűtés számára elérjék a teljes versenyképességet. Ezt úgy lehet megoldani, ha a kormány egy újabb gáztarifát vezet be a nagyfogyasztóknak, s ezzel együtt csökkenti a távfűtés áfáját, ahogyan az Európai Unió több országában is gyakorlat.

Hagyó Miklós szerint tíz százalékos mérséklés esetén az áfa-csökkentés csupán 22 milliárd forint kiesést jelentene az államnak, de ugyanakkor 640 ezer háztartáson segítene. E lépés nagymértékben csökkentené a távhőszolgáltatás közel 20 százalékos versenyhátrányát - áll a közleményben.

A távfűtés áfája jelenleg 20 százalék, ezt csökkentené 10 százalékra a főváros.

Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke elmondta: a főváros javaslata nem felel meg az uniós irányelveknek, hiszen nem lehet egy országban 3 féle áfa-kulcs. Jelenleg 20 százalék az általános és 5 százalék a kedvezményes kulcs.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását