2024. április 27. - Zita

Ki patkol a legjobban?

Hat kovács mérte össze tudását vasárnap Kiskunhalason a Magyar Patkolókovácsok Országos Egyesületének versenyén.
2008. május 4. vasárnap 21:07 - Hírextra

A 44 tagú egyesület vetélkedésén azok indulhattak, akik tagjai a testületnek és a szakmát igazoló oklevéllel és vállalkozói igazolvánnyal rendelkeznek - mondta el Rábaközi Sándor, az egyesület titkára.

A titkár szerint Magyarországon mintegy 150-en űzik ezt az ősi mesterséget. Beszámolt arról, hogy a számlára patkoló és adózó kovácsok 11-17 ezer forintért patkolnak meg egy lovat. Természetesen a patkó készítését is tartalmazza az ár.

A négynapos Nemzetközi Díjugrató Lovas Verseny kísérőrendezvényeként szervezett eseményen a patkolókovács szakma minden fortélyának ismeretére szükség volt ahhoz, hogy a versenyen valaki a szintidőre minőségi munkát tudjon végezni.

Kajsza Béla, aki Decsről érkezett a versenyre, elmondta, hogy második szakmája a patkolókovács mesterség. A mezőgazdasági technikusi végzettségű férfi, szavai szerint, egy "uradalom intézője", ahol 45 lovat kell körmölnie. Hozzátette: patkolni csak a versenyre benevezett, vagy a szilárd kövezetű úton vezetett lovakat szokták, a patkolókovács szakmát csak hobbiból csinálja.

A zsűrizést az Angliából érkezett Grant Moon végezte, aki avatott szakember, hiszen hatszoros világbajnok: ő bírálta a patkolás különböző fázisait, így külön bírálta a ló patájának előkészítését, a patkó illesztését és a végső munkálatokat. A versenyzőknek 50 perc állt rendelkezésre ahhoz, hogy a ló egyik első és egyik hátsó lábára felverjék a patkót.

Grant Moon elmondta: a magyar patkolókovácsoknak - legalábbis azoknak, akik a versenyen indultak - a készségek finomítása területén kell még fejlődniük. Véleménye szerint a patkolás nemzetközi előírásaihoz kell igazítani a pata előkészítésének, a patkó illesztésének és felerősítésének a fázisát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását