2024. május 5. - Györgyi

Tizenötödször csúcson a Vasas

Azzal, hogy a Vasas 7-6-ra legyűrte az Egert a férfi vízilabda ob I rájátszásos döntőjének péntek esti, negyedik összecsapásán, eldőlt, hogy az angyalföldi alakulaté a 102. magyar bajnoki cím.A három nyert meccsig tartó párharc sikeres megvívásával a piro
2008. május 3. szombat 17:38 - Hírextra
Első ízben 1947-ben diadalmaskodott a Vasas pólós alakulata, majd - két ismétlés, 1949 és 1953 után - 1975 és 1984 között következett egy nagy sorozat, amikor is kilenc alkalommal végzett az élen. Csupán 1978-ban nem, ekkor az OSC tudta félbeszakítani a pompás szériát. Időben 1989 volt az újabb bajnoki siker esztendeje, azután viszont a „koplalás” évei jöttek, jóformán állandó jelleggel az ezüst jutott az együttesnek. Egészen 2007-ig, amikor megtört a jég, a Vasas ismét bajnokságot nyert, s titulusát sikerült pénteken megőriznie.

Az összesítésben 3-1-re alulmaradó Eger a második helyével is históriája legkiválóbb produktumával rukkolt elő, hiszen korábban egyszer sem tudott döntőt játszani. Más kérdés, hogy így tovább nőtt a fővárosi élklubok nyomasztó fölénye, hiszen utoljára a Szolnok volt képes a vidéki együttesek közül győzni az ob I-ben, ez is igen régen történt, még 1964-ben.

A 2007/08-as szezon harmadik helyezettje a 2000-es évek sikergárdája, a Honvéd lett, amelynek a mostani az eddigi leggyengébb idénye, hiszen 2006-ig sorozatban nyerte az elitkategória pontvadászatát, s hatos nyerősorozatának vetett véget tavaly ilyentájt a Vasas.

A Szeged nem lépett se előrébb, se hátrébb, maradt a negyedik, jóllehet az alapszakaszban – az egyformán 40 pontos Honvéd és Eger mögött – 38 pontjával harmadikként zárt a 34 pontos Vasast megelőzve. A rájátszásban azonban már nem tudta tartani előkelő pozícióját.

A még nemzetközi kupaszereplést érő ötödik helyet az Újpest kaparintotta meg a Ferencváros elől, s változatlanul a derékhadhoz tartozik a Pécs, amely a playoffos duók csatározásában gond nélkül utasította maga mögé a Szentest. Az alsóházban a bennmaradásért küszködők között a BVSC-nek sikerült megkaparintania a 9. helyet, ami azonban aligha adhat alapot a büszkeségre a kilencvenes években négyszer is bajnokságot nyerő vasutascsapatnak, amely ráadásul csak ádáz harcban tudta megelőzni az újonc Székesfehérvárt. Az ugyancsak szebb napokat megélt OSC – a második vonal második helyezettjével - osztályozóra kényszerül 11. helyezése nyomán, míg az ezúttal utolsónak beérkező Szolnok kiesett az ob I-ből. Helyére a bajnoki idényét június közepén befejező ob I/B győztese kerül fel.

A 2007/08-as ING férfi vízilabda ob I végeredménye:

1. TEVA-VasasPlaket (indulhat az Euroligában), 2. Brendon-UPC-ZF-Eger (Euroliga), 3. Domino-Honvéd (Euroliga), 4. Szeged-Beton VE (a LEN Kupában szerepelhet), 5. UNIQA-UTE (LEN Kupa), 6. FTC-Aprilia, 7. PVSK-Fűszért, 8. Pendola-Szentes-Elektroglob, 9. BVSC, 10. Androbau-Fehérvár-Póló SE, 11. OSC-Opus-Via (osztályozót játszik a bennmaradásért), 12. Szolnoki Főiskola VSC (kiesett)

Az 1904 óta eddig kiosztott 102 magyar bajnoki címből a legtöbbet az Újpest szerezte meg, amely 26 elsőséggel vezet. A második legeredményesebb az FTC 21 végső diadallal, s harmadik helyét tette még biztosabbá friss sikerével a 15 győzelemnél tartó Vasas.

Az örökranglista: 1. Újpest 26 bajnoki elsőség, 2. Ferencváros 21, 3. Vasas 15, 4. BVSC és OSC 7-7, 6. Szolnok és Honvéd 6-6, 8. Magyar UE 4, 9. III. ker. TVE 3, 10. Balatoni UE és MAC 2-2, 12. MAFC, BSE és Tungsram SC 1-1
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását