2024. május 3. - Tímea, Irma

A fogaspontyféle szexnélküli túlélési trükkjei

Az amazonasi fogaspontyféle (Poecilia formosa), a Közép- és Dél-Amerika folyóiban tenyésző apró hal összes egyede nőnemű, így a túlélés érdekében speciális genetikai "trükköket" volt kénytelen kieszelni.
2008. május 3. szombat 12:17 - Hírextra
Az Edinburgh-i Egyetem kutatói számítógépes modell révén végezték el az amazonasi hal "esettanulmányát": számításaik szerint a Poecilia formosának mintegy 70 ezer évvel ezelőtt el kellett volna tűnnie a Föld színéről, pontosabban bolygónk vizeiből - olvasható a BBC News hírei között.
Az amazonasi fogaspontyfélék azonban élnek és virulnak, s mindez annak köszönhetik, hogy más halfajok hímjeivel lépnek párkapcsolatba, hogy beindítsák a szaporodási folyamatot.

A születő ivadékok anyjuk pontos klónjai, s nem örökölnek semmit a hím DNS-készletéből.
Általában, amikor valamilyen faj egyedei aszexuális úton szaporodnak, néhány nemzedék múltán kóros genetikai változások következnek be: többnyire elveszítik szaporodóképességüket, s gyakorta kihalnak.

Az edinburgh-i kutatók számítógépes modelljük révén kikalkulálták, hogy a sok ezer nemzedéken keresztül kialakuló genetikai elváltozások okán mikor kell(ene) az amazonasi fogaspontyféléknek kipusztulniuk. A számítások szerint ennek 70 ezer éve kellett volna bekövetkeznie, s hogy ez mégsem így történt, a kutatók azzal magyarázzák, hogy a halacskák időnként egy kis DNS-t "vételeznek" a reprodukciót beindító hímektől a génállomány felfrissítése érdekében.

Laurence Loewe, az Edinburgh-i egyetem biológiai intézetének munkatársa szerint a kutatások bebizonyították, hogy az amazonasi fogasponytfélék valamilyen rendkívüli túlélési technikával rendelkeznek.

"Lehet, hogy +idegenekkel+ történő alkalmi szexuális kapcsolat segíti a túlélést" - mutatott rá Laurence Loewe, akinek reményei szerint a további kutatások révén válaszokat kaphatnak a rejtélyre. Véleménye szerint ezeket a túlélési technikákat a természetben más fajok is alkalmazhatják, vagyis a felfedezésnek, amelyet a BMC Evolutionary Biology című tudományos szaklapban publikáltak, szélesebb jelentősége lehet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását