2024. április 24. - György

Világbéke-gongot avattak fel

A XXI. század kihívásai, a klímaváltozás, a terrorizmus veszélye még inkább összekapcsolja a világ népeit, összefogásra, együttműködésre, a párbeszéd fontosságára hívja fel a figyelmet - mondta Szili Katalin pénteken Gödöllőn a Világbéke-gong avatásán.
2008. május 2. péntek 17:24 - Hírextra

Az ünnepségen részt vett Mádl Ferenc volt köztársasági elnök és Indonézia magyarországi nagykövete.

A parlament elnöke kifejtette: New York, Bali, Madrid, London nevének elhangzása ma a terrorizmus veszélyét veti fel és eszünkbe juttatja, hogy a világbékét úgy lehet megteremteni, ha az ehhez szükséges szolidaritást nemcsak óhajtjuk, hanem mi magunk is gyakoroljuk mindennapjainkban. Ma a békét összekapcsoljuk a biztonság óhajával, e két fogalomnak úgy kell kézen fogva járni, mint az ikertestvéreknek - hangoztatta a házelnök.

Djuyoto Suntani, a Világbéke Bizottság elnöke beszédében kifejtette, a Világbéke-gong a béke hangja, azt fejezi ki, hogy ne forduljon az többé elő, ami 2002-ben Bali szigetén történt, amikor egy terrortámadást követően több százan haltak meg ártatlanul.

Az elnök elmondta, hogy a tragédia után alakult meg a Világbéke Bizottság és eddig a földkerekség öt helyén állították fel a gongot, elsőként Európában most Gödöllőn. Azért is esett a választás e városra, mert Gödöllő aktívan részt vállalt a 2004-es cunami utáni magyar mentő- és orvoscsoportok által nyújtott segítségben; és elsőként Gödöllő szervezett segélykoncertet a bajbajutottakért.

A Világbéke-gong szimbólum, arra figyelmeztet, hogy a nagyvilágban valamennyien testvérek vagyunk - húzta alá az elnök.

A Gödöllő főterén felállított, két méter átmérőjű bronz gongot elsőként a parlament elnöke, Mádl Ferenc, Gémesi György polgármester és Mangasi Sihonbing, Indonézia nagykövete szólaltatta meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását