2024. április 25. - Márk

Mesés inka kincseket foglaltak le

Lefoglalt a német rendőrség a múlt héten Münchenben egy maja, azték és inka régészeti leletekből álló, 65 millió euró (16,5 milliárd forint) értékű kollekciót, amelynek tulajdonára több latin-amerikai ország és egy Costa Rica-i gyűjtő is igényt formál.
2008. április 30. szerda 14:25 - Hírextra
A mesés kincs a Süddeutsche Zeitung című müncheni lap szerint mintegy 1100 prekolumbiánus (a Kolumbusz érkezése, Amerika felfedezése előtti idők dél-amerikai társadalmaiból való) maszkból, szoborból és drágakőből áll. A gyűjteményt a rendőrség a Costa Rica-i kormány kérésére kobozta el.
A bajorországi bűnügyi rendőrség közleménye szerint a gyűjteményre Costa Rica, Peru, Kolumbia, Panama, Guatemala és Salvador is jogot formál, ezen túlmenően az a 66 éves Costa Rica-i gyűjtő is magáénak vallja, amely megszervezte a vitatott régészeti anyag elszállítását Spanyolországból Münchenbe.

A guatemalai Prensa Libre című lap már a múlt héten írt a fantasztikus kincsről, megjegyezve, hogy "olyan, mintha az Indiana Jones valamelyik filmjéből került volna elő". A lap szerint a gyűjtőt Leonardo Augustus Pattersonnak hívják, valaha diplomata volt, de Latin-Amerikában csak "a kincstolvaj" néven emlegetik.

A német rendőrség közleménye azonban leszögezte: nincs birtokában olyan információknak, amelyek azt bizonyítanák, hogy lopott tárgyakról van szó.

A gyűjteményt 1997-ben kiállították a spanyolországi Santiago de de Compostela városban, és a müncheni ügyészség most azt igyekszik kideríteni, hogy törvényesen szállították-e át Münchenbe.

A bajor tartományi székhelyen lefoglalt régészeti tárgyak azonban az 1997-ben Spanyolországban részben kiállított anyagnak feltehetően csak egy részét alkotják. A gyűjtemény másik, mintegy 1800 tárgyból álló részét decemberben a spanyol rendőrség kobozta el.

A kincsre egy magánvilla páncélozott termében bukkant rá.

Arról, hogy Münchenben hol, milyen körülmények között kobozták el az 1100 további prekolumbiánus tárgyat, nem közölt semmit a hatóság.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását