2024. április 27. - Zita

Még lehet nevezni a dokufesztiválra

A magyarországi kisebbségek, a határon túli és a Kárpát-medencében élő magyarok jogi, társadalmi és mindennapi problémáit feldolgozó dokumentumfilmekből rendez fesztivált május 27-től Esztergomban a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete (MADE); a háro
2008. április 30. szerda 12:04 - Hírextra
A szervezők tájékoztatása szerint a fesztiválra szeretnék összegyűjteni és szakmai zsűrivel minősíteni azokat a rendszerváltozás óta, valamint a közelmúltban készült hazai, illetve határon túli filmeket, melyek reprezentálják a közép-kelet-európai jellegzetes kisebbségi létet.

"Az elmúlt évtizedek, és a mostani viszonyok eredményeként a nemzethez tartozás ismét veszít jelentőségéből. Az Európai Unió magában hordozza a nemzetköziség, a nemzetek fölöttiség eszméjét. A migráció, a nemzeti határok szerepének csökkenése, a regionális, és helyi politika erősítése mind abba az irányba mutat, hogy újra kell gondolnunk a nemzetről, a nemzetiségekről alkotott fogalmainkat" - írta a fesztiválról szóló összegzésében Kisfaludy András, a MADE elnöke.

Az Együttélés címet viselő fesztiválon a vetítések mellett vitákat rendeznek a filmekről, szimpóziumot tartanak a hazai- és határon túli filmkészítők és műhelyek alkotói- és anyagi problémáiról.

Az Európai Unió tagországaiból érkező közszolgálati televíziós szakemberek bevonásával megvitatják a témához kapcsolódó dokumentumfilmek terjesztési és forgalmazási lehetőségeit is. A szervezők szerint ugyanis - annak ellenére, hogy Magyarország évek óta az EU tagja - a magyar dokumentumfilmek nem jutnak el az unió tagországaiba, és ez fordítva is igaz: a tagállamok kisebbségi társadalmainak életéről szóló, reális képet festő alkotásokat nemigen láthat a magyar közönség.

"Nincs új minőségű kapcsolat az új uniós tagországok, a volt kelet-európai és volt nyugat-európai nemzetek között. Hiába vannak uniós pénzek, uniós filmkészítői pályázatok, e mögött nincs tartalom. Ezért szeretnénk egy olyan fesztivált, egy olyan fórumot létrehozni, amely megadja a tényleges lehetőséget a kapcsolatfelvételre, a valódi kommunikációra" - hangsúlyozta a MADE elnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását