2024. április 29. - Péter

Fodor Gábor győzni akar

Fodor Gábor nem is gondolkodik azon, hogy mit tesz, ha veszít az SZDSZ júniusi elnökválasztásán, mert győzni akar. A leköszönő környezetvédelmi miniszter a távirati irodának adott interjúban elmondta: ha győz a választáson, akkor minden SZDSZ-es politikus
2008. április 30. szerda 16:22 - Hírextra
A liberális politikus megismételte az SZDSZ múlt vasárnapi rendkívüli küldöttgyűlésén tett kijelentését, vagyis akkor vállalja az elnökséget, ha az SZDSZ tagsága széles körben mellé áll, illetve ha azt érzi, hogy ez a támogatás a megújulásnak szól.

Mint mondta, nem tudja megnevezni a pillanatot, amikor döntött az indulásról, de a küldöttgyűlésen világossá vált számára, hogy csak akkor értelmes döntés a kormányból való kilépés, ha hosszú távon gondolkodnak.

Fodor Gábor kiemelte: tudatosan használta a "vállalom az elnökséget" fordulatot a "vállalom a megmérettetést" helyett, mert - tette hozzá - ha az SZDSZ bajban van, tudja, mi a kötelessége.
Az SZDSZ bajban van és én kész vagyok arra, hogy segítsek kihúzni a kátyúból - hangsúlyozta. Megjegyezte, hogy ezt csak csapatmunkával lehet véghez vinni. Szerinte a környezetvédelmi minisztériumot is azért tudta sikeresen irányítani az elmúlt évben, mert mögötte áll egy profi csapat, amely kiválóan teljesített.

Fodor Gábor szerint a párt számára az jelenti a kiutat a jelenlegi helyzetből, ha hátat tud fordítani a "kudarcos politizálásnak" és kitör a "törpepárti" létből. Ennek lehetséges módját abban látja, ha gyűjtőpárttá teszik az SZDSZ-t, amely nyitott a szociálliberálisok, a jobboldali liberálisok és a zöld liberálisok felé.

Véleménye szerint a megerősödéshez vissza kell nyerni azt a hitelességet, amelyből nagyon sokat vesztett a koalíció és annak mindkét pártja. Hozzátette: az új műsorhoz új emberek kellenek, ezért fontos szerepet szán a fiataloknak és a párt alapító tagjainak is.

A távirati iroda felvetésére Fodor Gábor úgy vélte, ha maradnak a régi vezetők, az SZDSZ nem tudja visszaszerezni hitelességét. A hitelesség elvesztését az egész politikai élet legfőbb problémájának nevezte. Azzal kapcsolatban, hogy a hitelesség visszaszerzése nélkül 2010-ben be lehet-e jutni a parlamentbe, Fodor Gábor utalta arra, hogy a közvélemény-kutató cégek jelenleg 1-4 százalék közé helyezik az SZDSZ támogatottságát, ami alatta van a parlamenti küszöbnek. Kiemelte: az a célja, hogy a következő választásokon is bekerüljenek az Országgyűlésbe.

Kitért arra, hogy a felmérések szerint a magyar választók 20 százaléka liberális értékrendet vall, miközben 2002-ben 6,5 százalékot kapott a párt. Szerinte egyik szám sem tükrözi az SZDSZ valódi helyzetét, az általuk elérhető reális választási eredmény ugyanis a kettő között van.

Arra a kérdésre, hogy mikor kezdődött az SZDSZ népszerűségvesztése, Fodor Gábor azt mondta, ez nem fél vagy egyéves, hanem több éve zajló folyamat, amit a párton belül fontos lesz majd elemezni.

A jelenlegi pártvezetés felelőssége kapcsán közölte: mindig az eredmények minősítenek. Elismerte, hogy jelenleg kevés eredményt lehet felmutatni.

Fodor Gábor a 2009-es európai parlamenti választásokra való felkészülést nevezte a párt jelenlegi legfontosabb feladatának. Kijelentette, hogy jövőre az SZDSZ-nek jól kell szerepelnie a megmérettetésen. Hogy ez mit jelent, azt nem akarta számszerűsíteni, de azt mondta, miután 2004-ben átlépték a bejutási küszöböt, most is ez a minimális cél.

"Büszke vagyok a minisztériumi munkámra és nekem, illetve az egész itt dolgozó csapatnak fáj a szíve, hogy nem tudjuk folytatni, de természetesen tudomásul vesszük a helyzetet. Emelt fővel távozhatunk, mert elértük legfőbb célunkat, megerősítettük a környezettudatosságot" - vázolta lemondásával kapcsolatos érzéseit.

Utódjáról csak annyit mondott, hogy régóta jó kapcsolatban van Szabó Imrével, akit politikai rutinnal rendelkező szocialista képviselőnek tart. Hogy milyen környezetvédelmi miniszter lehet az MSZP Pest megyei elnökéből, úgy fogalmazott, minden segítséget megad, hogy utódja folytathassa az általa elkezdett munkát.

Azzal a vasárnapi kijelentésével kapcsolatban, amely szerint az országnak eredményes koalíciós kormány kell, Fodor Gábor azt mondta, az ország érdeke a legfontosabb, és Magyarországnak nem érdeke egy gúzsba kötött kisebbségi kabinet, sem pedig az, hogy egy párt kétharmados többséget szerezzen. Megjegyezte: az SZDSZ-nek eközben minden kaput nyitva kell hagynia, és minden helyzetre kell forgatókönyvvel rendelkeznie.

A liberális politikus álláspontja szerint csak egy politikai alapon megújult, új személyi összetétellel működő koalícióba tudnának visszatérni, "de hogy ez mit jelent, erről akkor kell beszélni, ha odaérnek, mert ha az ember erről elkezd előre fantáziálni, az általában több kárt okoz, mint hasznot".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását