2024. május 5. - Györgyi

Csaknem ősbemutató

Nem mindennapi premierre készül a cseh főváros: szombaton a prágai vár Spanyol Termében mutatják be Antonio Vivaldi (1678–1741) velencei barokk zeneszerző Argippo című operáját, amely ezt megelőzően egyetlen előadást ért csak meg - 1730-ban.
2008. április 30. szerda 19:43 - Hírextra

Az évszázadokon át elveszettnek hitt mű partitúráját Ondrej Macek cseh karmester találta meg 2006 novemberében, akkor a felfedezés nagy visszhangot keltett zenei körökben.

A három felvonásos zenedráma újrafelfedezése már csak azért is nagy eseménye lesz a cseh főváros zenei életének, mert ez az egyetlen opera, amelyet Vivaldi kifejezetten prágai rendelésre írt.

A 37 éves Ondrej Macek zenetudósként gyakran kutakodott az archívumokban XVIII. századi elveszett művek után. Az AFP-nek elmondta, hogy az operát annak idején megrendelő Franz Anton Sporck herceg színháza leégett, és csak a librettó egyik példánya maradt meg a cseh nemzeti könyvtárban.

A nyomozásban azoknak az olasz zenészeknek az útját igyekezett felderíteni, akik a prágai ősbemutatón előadták Vivaldi művét.

Prága után Antonio Denzio társulata Regensburgba utazott, Macek a környéken, egy főnemesi család könyvtárában bukkant rá kétheti lapozgatás után a partitúrára. "Rögtön tudtam, hogy ez az, amit keresek, mivel minden megfelelt a prágai könyvtárban őrzött librettónak."

Miután a velencei Vivaldi-intézet is hitelesítette a kéziratot, Maceknek még rekonstruálnia kellett a mű egészét, mivel a regensburgi másolatban sok volt a hiba, továbbá nem volt teljes, a zenei anyag mintegy harmada hiányzott. A karmester Vivaldi más, abban az időben írt műveiből átemelt áriákkal egészítette ki az Argippót.

A barokk opera egy szerelmes hercegnőről szól, akinek bizalmával vissza próbál élni egy gonosz kérő.

A rekonstruált Argippo prágai (csaknem) ősbemutatója után júniusban Cesky Krumlov barokk színházában kerül színre, októberben pedig Velencében, Antonio Vivaldi szülővárosában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását