2024. május 9. - Gergely

A leendő miniszterelnök, a szúnyog és az elefánt

Nagy feltűnést keltett az olasz médiában Silvio Berlusconinak, az olasz miniszterelnöki cím várományosának egyik megjegyzése, amellyel az Európai Unió Bizottságát az elefánt farán tevékenykedő szúnyogokkal hasonlította össze, méghozzá olyan igével, amely
2008. április 30. szerda 19:35 - Hírextra

Amennyiben az EU Bizottsága "nekifog zürmögni, akkor az állam, az államvasutak révén vásároltathatjuk fel az Alitaliát" - jelentette ki kedden Berlusconi, akinek "kiszólásai" gyakran keltenek megütközést. A "zürmögni" (olasz eredetiben "zignare") ige ugyanolyan szokatlan neologizmus Berlusconi anyanyelvén, mint az érzékeltetésére itt használt magyar forma lenne.

Az EU Bizottságának közlekedési biztosa, Jacques Barrot hétfőn kétségbe vonta, hogy a légitársaság megmentésére Berlusconi (és elődje, Romano Prodi) által tervezett 300 millió euró (több mint 75 milliárd forint) összegű kölcsön összeegyeztethető az EU előírásaival.

Miután az olasz értelmező szótárban nem szerepel a nyilván az "okvetetlenkedni" értelmében használt zignare szó, a római újságírók nyomozásba kezdtek és néhány órás kutatással ki is derítették, hogy a politikus már használta egyszer 2005-ben, az őt faggató újságíróknak címzett mondatban: "Nem tudom, miért kell velem zürmögnötök". Akkor el is magyarázta, mit ért ezen: "A szúnyogok által az elefánt farán végzett, nem sok eredménnyel járó, de annál kellemetlenebb tevékenységet".

Az ANSA hírügynökség ennek alapján "nyelvújításnak" minősítette a jövendő kormányfő megfogalmazását, bár nem zárta ki, hogy valamilyen észak-olasz nyelvjárásban létezhet hasonló kifejezés. Olasz Svájcban, ahol még élnek ősi lombard szavak, fennmaradt a "zegna" - bosszantás - és a zegnadura - semmirevaló dolog - kifejezés. Berlusconi zignare igéje innen eredhet - következtette ki az olasz hírügynökség.

Berlusconi nyelvújítására egyébként a brüsszeli Bizottság közvetlenül nem reagált, de szerdán Jacques Barrot kabinetigazgatója érdemben válaszolt megjegyzésének tartalmára - lényegében megismételve a biztos hétfői álláspontját, miszerint a Bizottság elutasít bármiféle új állami segítséget az Alitalia megmentésére.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását