2024. április 20. - Tivadar

A Katolikus Karitász új országos igazgatója

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Écsy Gábor plébánost, pápai káplánt, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei Karitász igazgatóját május 1-jei hatállyal a Katolikus Karitász országos igazgatójává nevezte ki; az új igazgató munkakörét június 15-
2008. április 30. szerda 14:57 - Hírextra
A karitász előző igazgatója Nagy Károly volt, aki a zuglói domonkos templom és rendház vezetését veszi át.

Magyarországon a karitász évszázados múltra tekint vissza, 20. századi fellendítői között tartják számon Prohászka Ottokár székesfehérvári püspököt - mondta az MTI megkeresésére Spányi Antal, az MKPK Karitász- és Egészségügyi Lelkipásztorkodás Bizottságának elnöke.

Hangsúlyozta, a karitatív tevékenység a katolikus hitvallásból, egyebek mellett a szolidaritás eszméjéből következik, annak gyakorlati átültetése, elsődleges célja az embereken segítés. A magyar karitász különösen nagy hangsúlyt helyez a határon túli magyarok felkarolására; példaként a kárpátaljai és az erdélyi árvíz idején nyújtott anyagi segítséget és az újjáépítésben való közreműködést említette meg.

A karitász tevékenységébe sorolta még az élelmiszerosztást, amely európai uniós forrásokra is támaszkodik az utóbbi időben. Kiemelte ezen kívül a plébániákon dolgozók önkéntes munkáját. Az önkéntesek száma megközelítően kiteszi a tízezret: ők látogatják az elesetteket, öregeket, betegeket, munkájukban pedig a helyi önkormányzatokkal is együttműködnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását