2024. április 27. - Zita

Döntésre várnak a hulladékégető ügyében

A Szentgotthárdon és térségében élő emberek olyan döntést várnak a csütörtöki magyar-osztrák közös kormányüléstől, amely alapján a két ország kormánya elérheti, hogy ne a jelenleg tervezett helyére épüljön fel a heiligenkreuzi hulladékégető.
2007. november 28. szerda 14:33 - Hírextra
"Érthetetlen és elfogadhatatlan számunkra, hogy Ausztria legkeletibb csücskébe, a magyar államhatártól hatszáz és Szentgotthárd városától ezer méterre egy évi 225 ezer tonna osztrák hulladék elégetését szolgáló üzemet kívánnak építeni" - mondta.

Hozzátette: a térségben található természetvédelmi területeket, három ország nemzeti parkjait - Magyarországon az Őrségi Nemzeti Parkot, Szlovéniában a Goricko természetvédelmi területet és Ausztriában a Raab Natúrparkot - nemcsak a hulladékégető kéményéből kiáramló napi 3 millió 655 ezer köbméternyi füst terhelné, hanem a hulladék ideszállításából származó finom por, szén-monoxid és a zajhatás is.

A szomszédos osztrák településeken naponta 140 hulladékszállító kamion közlekedne, azaz 5 percenként egy, Szentgotthárd vasútállomásán pedig napi 20 vagon osztrák szemét haladna keresztül - mondta Viniczay Tibor.

A Rába-parti kisváros polgármestere elmondta azt is: Szentgotthárd a jövőben a régió egyik környezetvédelmi központjává kíván válni, hogy így képviselhesse Európában a szlovén, osztrák és a magyar közös turisztikai fejlesztéseket.

"Az Európai Bizottság ezen a héten jelentette be, hogy az Őrség bekerült Európa tíz legvonzóbb turista célpontjai közé. Végre egy magyar hagyománymegőrző vidékfejlesztés indulhatna meg akár uniós támogatással. Ezt a fejlesztési lehetőséget akadályozná meg ez az őrült beruházás" - jelentette ki.

Viniczay Tibor hangsúlyozta: a tervezett heiligenkreuzi beruházást nemcsak Magyarország utasítja el, hanem a szomszédos osztrák önkormányzatok vezetői és Szlovénia is, akik ennek az álláspontjuknak már többször is hangot adtak, sőt testületi határozatokat is hoztak.

"Fokozott figyelemmel várjuk a csütörtöki közös magyar-osztrák kormányülést, mivel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr októberi szentgotthárdi látogatása alkalmával határozott támogatást ígért városunknak" - hangoztatta Viniczay Tibor.

A határátkelőhelyen, Magyarország irányában, a szentgotthárdi önkormányzat támogatásával, egy óriástranszparenst állítottak fel, amelynek szövege, magyar és német nyelven: Ne itt épüljön fel a hulladékégető!
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását