2024. április 29. - Péter

Utcafesztivál Budapest szívében

Európa Utcafesztivált rendeznek jövő szombaton a budapesti Erzsébet téren az EU-tagállamok kultúrájának népszerűsítésére; a látogatók egyebek mellett szlovén, német, litván és portugál művészekkel is találkozhatnak a kora délután kezdődő rendezvényen.
2008. április 30. szerda 15:01 - Hírextra
A "formabontóan szórakoztató és szórakoztatóan formabontó" fesztivált beharangozó szerdai sajtótájékoztatón György Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője hangsúlyozta: a harmadik alkalommal megrendezendő Európa Utcafesztivál célja, hogy az "európaiság felemelő érzését megéljék az emberek".

György Gábor kiemelkedő fontosságúnak nevezte az európai közélet kialakítását. Mint mondta, ennek feltétele a tájékozottság, a vélemények eljuttatása az unióhoz a különböző csatornákon keresztül, de jelentős szerepet játszik az is, hogy a tagországok között ne csak kormányközi, gazdasági és érdekbeli kapcsolat legyen, hanem az állampolgárok is nyitottak legyenek egymás országának, kultúrájának, turizmusának, gazdaságának megismerésére.

György Gábor megemlítette azt is, hogy Európa tavasza címmel minden évben európai középiskolás gyerekeket hívnak egy közös gondolkodásra Európáról. A pályázatot magyar középiskolás osztályok számára is meghirdették, és legizgalmasabb kérdéseket felvető csoportok Kovács Lászlót, az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosát kérdezhetik jövő szombaton a nagyszínpadon.

A fesztiválon a látogatók egyebek mellett megszavazhatják Európa hét új csodáját, összegyűjthetik az egyes nyelvcsaládok hasonló hangzású szavait, kitalálhatják honnan erednek és mit jelentenek egyes idegen szavak, kifejezések, de lesz csocsóbajnokság és Tour de Europe címmel kerékpárverseny.

A kisebbeket kézműves foglalkozások, kvízjáték várja. Az ínyencek megismerkedhetnek Ausztria, Belgium, Ciprus, Észtország, Szlovákia, valamint Portugália gasztronómiájával. A programot, melyen az EU országok nagykövetségeinek fellépői is randevút adnak egymásnak, a Fiesta, a Ladánybene 27, valamint a Balkán Fanatik koncertje zárja este 10 órakor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását