2024. április 26. - Ervin

Vandálok pusztítják a műemlékeket

Régészek, történész hallgatók és mások mellett építőmunkások alakítottak polgárőr egyesületet a baranyai megyeszékhelyen kedden, hogy megóvják az ókeresztény műemlékeket a vandálok pusztításaitól - tájékoztatta a szervezet elnöke az MTI-t.
2008. április 29. kedd 19:04 - Hírextra

A Pécsi Szent Flórián Polgárőr Egyesület mintegy harminc alapító tagja vállalta, hogy önkéntes alapon éjszakánként járőrözik a világörökségi helyszínek környékén, megelőzve a rongálásokat - mondta el Bencze Róbert.

Megjegyezte: a pécsi világörökségi emlékhelyek bemutatását szolgáló, tavaly márciusban átadott Cella Septichora Látogató Központ kialakításában is részt vett régészek, történészek és építőmunkások azután határozták el az egyesület megalapítását, hogy tehetetlenül szemlélték, amint munkájukat mások tönkreteszik.

Bencze Róbert utalt rá, ismeretlenek többször megpróbálták betörni a látogató központ üvegmennyezetét, az épület ajtajára a "garázs" feliratot festették, emellett a környéken összetörtek világítótesteket, s egyebek mellett összefirkálták a padokat is. Mindezzel összesen több milliós károkat okoztak.

Úgy vélte: az emlékhelyek védelme azért is fontos, mert 2010-ben Pécs lesz Európa egyik kulturális fővárosa, s nem mindegy, milyen kép várja az ide látogató turistákat.

Pécs nyolc évvel ezelőtt, hatodik magyarországi helyszínként került fel az UNESCO Világörökség-listájára. A diplomát Pécsnek ítélő Világörökség Bizottság úgy értékelte, hogy a IV. századi ókeresztény kápolnák, a temető, s annak festett sírkamrái kivételes és egyedülálló bizonyítékai egy különleges történelmi folytonosságnak, amely átfogja és összeköti a Római Birodalom IV. századi hanyatlásától a Frank Birodalom VII. századi hódításáig terjedő időszakot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását