2024. április 29. - Péter

Sólyom holnap mutatja be jelöltjét

Sólyom László köztársasági elnök szerdán mutatja be jelöltjét a Legfelsőbb Bíróság elnöki tisztére a parlamenti pártok frakcióvezetőinek - tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal kedden az MTI-t. A köztársasági elnök szerdán öt órára várja a pártok fra
2008. április 29. kedd 13:51 - Hírextra

Sajtóinformációk szerint a jelölt Baka András, a strasbourgi emberi jogi bíróság 1991-2007 közötti magyar bírája.

A köztársasági elnök először a Legfelsőbb Bíróság jelenlegi elnökével, Lomnici Zoltánnal találkozott február első napjaiban. Később napvilágra került információk szerint a találkozón Sólyom László közölte a főbíróval: más jelöltet keres a posztjára.

Ezután az államfő találkozott az öt ítélőtábla elnökével, majd a múlt héten fogadta a 19 megyei bíróság és a Fővárosi Bíróság elnökét is.

Kumin Ferenc, az államfői hivatal főosztályvezetője a találkozók előtt a távirati irodának azt mondta: a tárgyalásokon nem konkrét jelöltek, hanem a bírói szervezettel kapcsolatos aktuális kérdések kerülnek szóba.

Az államfő a szakmai és civil körök véleményét korábban is kikérte a jelöléseket megelőzően, és a jövőben is így jár el - tette hozzá Kumin Ferenc.

A Legfelsőbb Bíróság elnökének hatéves megbízatása idén június 24-én jár le. Az új főbírót az államfő jelöli és az Országgyűlés választja meg kétharmados többséggel.

A Heti Világgazdaság február végi számában arról írt, hogy a lehetséges új jelölt, az 55 éves Baka András, a strasbourgi emberi jogi bíróság 1991-2007 közötti magyar bírája. Baka András az első szabad választások után tagja volt az MDF parlamenti frakciójának, a pártba viszont nem lépett be.
A hetilap arra is felhívta a figyelmet, hogy az új hazai főbíró személye körüli vita szinte intézményesen be van kódolva a jelölési procedúrába. A potenciális LB-elnök alkalmasságáról ugyanis a parlamenti voksolás előtt annak az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnak kell majd véleményt mondania, amelyet a még hivatalban lévő, ám hamarosan távozni kényszerülő aktuális LB-elnök vezet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását